donderdag, februari 04, 2021

The Dig - Simon Stone

The Dig op IMDb (7,2)
 

Met een gevoel van halfslachtigheid bleef ik gisteravond achter. "Hier had meer in gezeten" , zeg je dan altijd. Alsof de regisseur het hoofdthema van het verhaal niet voldoende vond voor een speelfilm en er wat zijlijntjes aan vast plakte, zo lijkt het. En dat is jammer : want het David & Goliath verhaal van twee eigenwijze mensen die van hun idealen en hun kennis uitgaan, was wat mij betreft sterk genoeg voor een speelfilm, desnoods had men er een kwartier of half uur uit gehaald. In het voordeel van de regisseur moet ik zeggen dat het verhaal op waarheid gebaseerd is, dus in werkelijkheid zullen er misschien ook wel van dit soort afleidingen van het grote verhaal hebben bestaan. 

1939, Suffolk, Engeland, Een arbeider fietst naar het landhuis van Edith Pretty, een edele dame,die hem uitgenodigd heeft om te komen praten over een werkopdracht. Hij is "digger" , "excavator" eigenlijk : hij verzorgt opgravingen van historisch geachte plekken en legt daar de nodige preciesie en zorg op. Zo zwak als de dame is van gezondheid, zo sterk is haar geest: zij is ervan overtuigd dat in de heuvels op haar landgoed oudheden verstopt zitten. Ze denkt aan de Vikingtijd maar Basil Brown, de arbeider ,  komt al snel tot de ontdekking dat men nog verder terug moet, terug naar de Angelsaksische tijd. 

Al snel na de eerste spaden treft men een oud scheepswrak aan en als vanzelf komen de aasgieren: mensen van nabijgelegen musea en uiteindelijk zelfs afgezanten van het British Museum komen de nadruk leggen op het landsbelang en het "eigendom van de staat". Lady Pretty is echter niet van plan die onverbiddelijkheid aan te nemen, ze vertrouwt op het advies van haar eigen arbeider, meneer Brown, die duidelijk kennis van zaken heeft. De kleine man tegen de grote macht, u krijgt er beeld bij. 

Naast dit mooie grote verhaal kent de film nog een aantal zijstappen zoals de goede verstandhouding tussen Brown en het zoontje van zijn opdrachtgeefster, de opgeroepen zwager van de dame die opzichtig flirt met een dame uit het archeologenteam dat de opgraving begeleidt en de moeizame doch liefdevolle verstandhouding tussen Brown en zijn vrouw (die als dame van eenvoudige komaf ziet dat haar man gecharmeerd is van zijn chique werkgeefster). 
Houd de hoofdzaken vast wanneer u deze film kijkt, dan zal hij u niet tegenvallen. Bovendien is de cameravoering uitstekend: landschap en licht worden prachtig in beeld gebracht. 

Met : Ralph Fiennes, Carey Mulligan, Lily JamesKen Stott

Geen opmerkingen: