woensdag, februari 17, 2021

The Beatles : Eight days a week - the touring years - Ron Howard


 The Beatles: Eight days a week op IMDb (7,8)

Heerlijke documentaire over de stormachtige jaren dat de beroemdste band op aarde over de wereld toerde. Kwam-zag-overwon, uiteraard, maar inmiddels is algemeen bekend welke tol dat geëist heeft. Er was geen moment rust meer, er kwamen mensen die probeerden de unanieme besluitvorming van de groep te beïnvloeden en zelfs over te nemen, er kwamen berichten over arrogantie die in werkelijkheid zelfbescherming was. Zo blijkt dat succes en beroemdheid knagen aan onschuldigheid en onbevangenheid. 

Ze waren er ineens: in een naoorlogs tijdsgewricht dat tussen de wimpers door gegluurd werd naar tekenen van bevrijding waren daar ineens vier jongens uit Liverpool (3 jonge vrienden en een later aangesloten al iets meer gelouterde muzikant). Meer nog dan hun vernieuwende uiterlijk (wat toen nog lang haar heette, een eigen ontwerp bandmaatpak) was het de verfrissing in de composities en de nog steeds ongekende harmonie in de melodieën die opviel. De band werkte hard: de Cavern Club, daarna op oefening in de hoerenbuurt van Hamburg en bij terugkomst de uitrol over de vaderlandse podia: het is nooit meer overtroffen. Er ontstond Beatlemania: platenverkoop rees de pan uit maar vooral met de concerten werd fors geld verdiend. Dus werd er onafgebroken getoerd. 


Dat toeren had zijn weerslag op de personages: de guitige Ringo Starr ging er veel losser mee om dan de gevoelige George Harrison en Paul McCartney. De sociaal-geëngageerde John Lennon ging regelmatig in het verweer: na 3 jaar toeren begon hij ook zelf te geloven dat hij van zich af mocht bijten , waarna hij met riskante interview-uitspraken vervolgens pers en politiek (en uiteindelijk ook publiek) over zich heen kreeg. De liefdesliedjes maakten plaats voor engagement, voor geestverruimende teksten en maatschappelijke inzichten. Nog steeds zijn de liedjes onnavolgbaar goed, maar hippe media konden er veel minder mee. De tours werden minder succesvol, de band besloot zich louter op de studio te richten. Met nog 4 fabuleuze platen tot gevolg. 

Met : John Lennon, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr Geen opmerkingen: