woensdag, mei 11, 2022

Nobody has to know (aka L'ombre d'un mensonge) - Bouli Lanners

Nobody has to know op IMDb (6,8)
 Nobody has to know op Moviemeter (3,11)

Taai doch behoorlijk fraai, deze langzame vertelling van arthouse-regisseur Bouli Lanners. Wie eerder werk van hem gezien heeft, weet vooraf dat het niet makkelijk wordt, dat je als kijker aan het werk moet. Ik ben daarvan, maar ik snap het als anderen afhaken. Echt liefhebberswerk derhalve. 

Terwijl zo ongeveer de ganse eilandbevolking in de kerk naar een strenge preek luistert, valt de rijzige Phil plots neer op het strand. Gelukkig wordt hij snel gevonden, zodat hij met de helicopter naar Inverness op het vasteland kan worden overgebracht. Het blijkt een beroerte , waarvan Phil gelukkig bijna geheel herstelt. Fysiek is er weinig met hem aan de hand, hij lijdt "slechts" aan geheugenverlies. 

De stille Millie , de ongehuwde dochter van Phil's werkgever, schiet hem te hulp. Zodra hij weer in zijn eigen huis zit, neemt ze de verzorging op zich. En passant probeert ze Phil weer wat eilandzaken in herinnering te brengen. Ze vertelt hem onder meer dat zij twee een geheime relatie hebben gehad, wat beter nog niemand te weten komt omdat het voor beiden de dagelijkse gang van zaken kan compliceren. 
Phil leeft dankzij deze mysterieuze relatie weer op en gaat weer volop aan het werk. Ook Millie loopt voor het eerst sinds jaren met lichtjes in haar ogen rond. Het herstel lijkt zich crescendo te ontwikkelen, totdat plots Phil's broer uit België van zich laat horen. Er begint Phil weer van alles te dagen.

Met : Bouli Lanners , Michelle Fairley, Andrew Still, Julian Glover, Cal MacAninch

 FIN - song : Spain - Nobody has to know

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...