woensdag, juni 15, 2022

La Promesse de l'Aube - Eric Barbier

La Promesse de l'Aube op IMDb (7,1)
 La Promesse de l'Aube op Moviemeter (3,25)

Gemengde gevoelens over deze boekverfilming: de romantische kant van het verhaal is mooi aangezet, maar de rol van de bemoeizieke moeder is bloedirritant. Charlotte Gainsbourg speelt die rol en ik kan me niet herinneren haar ooit zo oninteressant te hebben gevonden. Maar goed: er is ook een ander deel van het verhaal en dat boeit wél. 

Romain Kacew groeit in het interbellum op in het armoedige Vilnius, dat op dat moment blijkbaar nog tot Polen gerekend wordt. Zijn moeder probeert de eindjes aan elkaar te knopen door hoeden te maken en jurken van rijke vrouwen te herstellen. Ze werkt hard, want alles staat in het teken van aanstaand succes van haar zoon: ze zullen naar Frankrijk emigreren en hij zal daar een succesvolle carrière hebben en eindigen als ambassadeur van dat zo beloofde land. Moeder Nina gaat door roeien en ruiten om dit te realiseren. En inderdaad: uiteindelijk verhuizen ze naar de Franse kustplaats Nice. 
Als jongvolwassene blijkt Romain te beschikken over een aanmerkelijk schrijftalent, hij trekt uiteindelijk naar Parijs om het daar verder te ontwikkelen en artikelen en novelles geplaatst te krijgen in de grote kranten. Voor het eerst is hij onder de beklemmende vleugels van zijn moeder uit , hij neemt het er meteen van: inderdaad schrijft hij nachtenlang door, maar daarnaast houdt hij zich voornamelijk bezig met het veroveren van vrouwelijk schoon. 

De (Tweede Wereld)oorlog breekt aan en Romain wordt gemobiliseerd. Nog steeds ziet zijn moeder hogere doelen voor hem, maar zijn joodse achtergrond maakt het voor Romain lastig om carrière te maken in het leger. Uiteindelijk weet hij de pilotenopleiding te voldoen, waarna hij tussen zijn vele vluchten door begint zijn ervaringen op papier te zetten. Een uitgestelde start van een zo lang aangekondigde carrière, maar Romain moet nog enkele hobbels over om daar te komen waar hij wil zijn.

Met: Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg , Catherine McCormack

  FIN - song : Max Richter - Interior horses

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...