zaterdag, april 01, 2023

Le bleu du caftan (aka The Blue Caftan) - Maryam Touzani

The Blue Caftan op IMDb (7,8)
 The Blue Caftan op Moviemeter (3,83)

Prachtige poëzie, deze film. Hoe schrijnend ook dit verhaal, je voelt niets dan liefde voor de drie hoofdpersonen die elk hun eigen persoonlijke strijd hebben te voeren. Touzani neemt de tijd om op kalme wijze op de voorgrond te krijgen hoezeer je maatschappelijke positie bepaald wordt door je achtergrond ej hoe moeilijk je je daaraan kunt ontworstelen. Zonder expliciete verwijzingen stipt de regisseur problemen als klassenmaatschappij, armoede, religie en vooral (homo)seksualiteit aan. Een ijzersterk geweven verhaal. 

Iedereen zou verliefd moeten worden op Halim, de zachte en vriendelijke man, die samen met zijn vrouw Mina een kleine kleermakerij runt. Ze zijn niet de grootste van de stad en zeker niet de duurste, maar de vakkundigheid van Halim maakt dat de klanten terug blijven komen (met een toenemende veeleisendheid als complicerende factor), 

Mina is ernstig ziek en kan niet meer alle volle dagen in de winkel staan, dus wordt er een nieuwe kracht aangenomen. Youssef, een jonge frisse vent, is uitermate leergierig en volgzaam: hij wil het vak leren van deze uitmuntende kleermaker die rustig de tijd neemt om de mooiste kaftans te maken,  De mannen werken nauw samen, zo nauw zelfs dat ons de heimelijke blikken van Halim opvallen. Dit is meer dan controleren of de leerling leert, er is overduidelijk ook andere interesse. 

Dan pas leren we in welke klem Halim zit: zijn onvoorwaardelijke liefde aan de zachte en gepassioneerde Mina is rotsvast, het doet hem dan ook pijn dat hij haar frequent ontrouw is. In de mannensauna maakt hij snelle afspraakjes met meerdere anonieme passanten. Hij houdt het stil, hij wil zijn vrouw niet kwetsen, zeker niet nu ze zieker en zieker wordt en hij steeds vaker alleen met Youssef in de winkel is. 

Drie mensen, elkaar overstelpend met liefde maar ook elkaar beperkend om zichzelf te kunnen zijn. Fantastische film, ook nog eens prachtig verbeeld. 

Met : Saleh Bakri, Lubna Azabal, Ayoub Missioui

FIN - song : Denis Stelmakh - Prayer I & II

1 opmerking:

Anoniem zei

Zeker niet de goedkoopste

There's always hope - Tim Lewiston

There's always hope op IMDb (5,0)   There's always hope op Moviemeter (1,88) Gewoon een zoetsappig filmpje, maar dat kon deze kijker...