zaterdag, april 01, 2023

The rainmaker - Francis ford Coppola

The Rainmaker op IMDb (7,2)
 The Rainmaker op Moviemeter (3,22)

Gekletter en gespetter op de erker, "Rain Man" op televisie, het inspireerde ons gisteravond om deze te gaan kijken. Het was een avondje van (thriller)boekverfilmingen van mijn vrouw. Na James Patterson was het nu de beurt aan John Grisham, voor minder deden we het niet. 

Hoewel de film het cliché niet schuwt, is hij zeer onderhoudend. Dat komt zeer zeker door de schuchtere charme van beginneling Rudy Baylor, die treffend wordt neergezet door Matt Damon. Daarnaast zorgt de verstrooide rol van Danny DeVito voor de broodnodige lucht in een pittig zwaar verhaal. Verhalen eigenlijk, want naast het rechtbankdrama dat het eigenlijk wil zijn is deze film ook een relatiedrama doordat Baylor  betrokken raakt bij het droevig lot van de mishandelde Kelly Riker. Zij krijgt er door haar man met regelmaat met de knuppel van langs, maar durft hem niet te verlaten uit angst voor erger. Baylor steunt haar waar hij kan en gaat daarin zelfs te ver. Te ver, omdat hij zich het dan als vers gestarte advocaat ,die bij zijn eerste grote zaken betrokken is, niet kan veroorloven om nu al een aantekening in het register te krijgen. 

De grootste zaak die hij op dat moment hanteert is die tegen verzekeringsreus Real Benefit, een megabedrijf dat een batterij duurbetaalde advocaten tegenover Baylor zet wanneer hij hen aanklaagt voor nalatigheid in de afhandeling van een premieverzekering voor een leukemie-patient. Baylor probeert aan te tonen dat de firma een actief ontmoedigingsbeleid voerde om uitbetalingsverzoeken af te wijzen en daarmee tijd te winnen waarna de verzekerde ontmoedigd de strijd staakte. Zo niet de familie Black, die met Baylor een gemotiveerde jonge en frisse advocaat naast zich weet. Dat motivatie niet altijd leidt tot rechtvaardigheid, dat moreel gelijk niet altijd leidt tot justitiële rechtvaardigheid ervaart Baylor meerdere malen in deze zaak, die een krachtmeting met reuzen voor hem is. 

Met : Matt Damon, Danny DeVito, Claire Danes, Jon Voight, Mickey Rourke


Geen opmerkingen:

The Zone of Interest - Jonathan Glazer

The Zone of Interest op IMDb (7,5) The Zone of Interest op Moviemeter (3,62) Omdat mijn vrouw deze nog niet gezien had (en omdat ze - na de ...