zondag, februari 04, 2024

The Greatest Night in Pop - Bao Nguyen

The Greatest Night in Pop op IMDb (8,1)
 The Greatest Night in Pop op Moviemeter (3,86)

Nu al luid bejubelde documentaire over een van de bijzonderste momenten uit de popgeschiedenis. En eerlijk is eerlijk: de jubel klopt, je wordt erg vrolijk van het kijken van dit filmverslag. Dat het voor een goed doel was, dat was destijds niet bijzonder in de popgeschiedenis: Concert for Bangladesh, Rock for Kampuchea, Justice for the Miners etcetera waren destijds al samenwerkingsverbanden tussen muzikanten om een bepaald goed doel na te streven. Maar nog nooit in rock history werden er zoveel grootheden bijeengebracht in één studio om het drakerige "We are the world" naar een recordomzet te zingen. 

Dat ging niet zonder slag of stoot: Lionel Richie mag worden beschouwd als de grote motor. Samen met producer Quincy Jones gaf hij zijn ideeën vorm. Aanvankelijk wilde hij dat samen met Stevie Wonder in gang zetten maar toen die slecht bereikbaar bleek, kwam Michael Jackson op de proppen. Jones zette zich op het componeren, Richie en Jackson bereidden de tekst voor. Maar Richie wilde het :"groot, groter, grootst". Daarom koppelde hij de studioafspraak aan de jaarlijkse uitreiking van de American Music Awards, een evenement dat hij zelf presenteerde. Vele grootheden uit de muziekindustrie werden aangesproken: of ze na afloop van de awards naar de A&M studio's wilden komen. Daarnaast werden er nog wat namen ingevlogen, mensen die daar niet aanwezig waren droegen ook een steentje bij. Live Aid-bedenker Bob Geldof werd erbij gehaald voor de motivatiespeech. De rest is geschiedenis: USA for Africa werd een van de grootste charity-successen uit de popmuziek. 

Geweldig om te zien hoe al die grootheden zenuwachtig waren omdat er zoveel andere grootheden om hen heen stonden. Paul Simon, Bob Dylan, Bruce Springsteen, Ray Charles, Cyndi Lauper, Hall & Oates. Noem de rest maar zelf of. Of nee, beter kijk je deze docu zelf. Je wordt blij. 

FIN - song : USA for Africa - We are the world

Geen opmerkingen:

Gold - Anthony Hayes

Gold op IMDb (5,4)   Gold op Moviemeter (2,76) Daar moest ie toch even echt aan de bak. Moiboi Zac Efron zag ik nog niet eerder in zo'n ...