maandag, april 01, 2024

The beautiful game - Thea Sharrock

The Beautiful Game op IMDb (6,3)
 The Beautiful Game op Moviemeter (2,79)

Heerlijk luchtige, op enige waarheid gebaseerde sportkomedie. Bovendien: mét Bill Nighy, dan is een film altijd al de moeite waard. 

Vinny, een energieke doch licht sjofele man, hangt rond de lijnen van het lokale voetbalveld waar een clubje kinderen de eerste beginselen krijgt aangeleerd. Hij bemoeit zich op een irritante manier met het spel, waardoor de aanwezige voetbalvaders boos op hem worden. Voordat het uit de hand kan lopen, staat plots de oude Mal middenin de groep, hij ontfermt zich over Vinny en neemt hem mee naar een bijveldje waar een overduidelijk stelletje klungels staat te ballen. Mal biedt Vinny aan even mee te spelen en zijn grote mond waar te maken. Verdomd waar, hij kan het echt. 

De mannen blijken een heus nationaal voetbalelftal te vertegenwoordigen: het Engels nationaal daklozen-voetbalteam. Ze zijn in voorbereiding op het aanstaande WK in Rome. Engeland heeft nog nooit een deuk in een pakje boter geschopt op dat toernooi en dat zal ook dit keer weer zo zijn, tenzij Vinny mee gaat doen. Daarvoor moet Vinny echter wel aan de allereerste toelatingseis voldoen: hij moet dakloos zijn. Hoewel hij te trots is om dat toe te geven, blijkt de mensenkennis van Mal groot genoeg te zijn om te doorzien dat Vinny al maanden in zijn auto slaapt, sinds hij zijn vrouw en kind in de steek liet. De redenen waarom krijgen we later te horen.

Omstandigheden dwingen Vinny er toe een keuze te maken en verdomd, hij gaat mee naar Rome. Daar blijkt dat hij dan weliswaar wel een balletje kan trappen, maar totaal gespeend is van enige teamgeest en behoorlijke omgangsvormen. De anderen (ex-junkies, dropouts, vluchtelingen) hebben hun blik hoopvol op hem gericht maar er is veel overredingskracht van Mal voor nodig om Vinny enigszins bruikbaar te maken voor dit team en voor de nobele voetbalsport.

Met: Micheal Ward, Bill Nighy, Callum Scott-Howells, Kit Young, Valeria Golino

FIN - song : Fela Kuti - Let's start

Geen opmerkingen:

Four daughters (aka Les filles d'Olfa) - Kaouther Ben Hania

Four Daughters op IMDb (7,3) Four Daughters op Moviemeter (3,73)   Prachtig dit. Ondanks alle gruwelijkheden die er in zitten, kent de docum...