maandag, april 01, 2024

De terugreis (aka Homeward) - Jelle de Jonge

De terugreis op IMDb (7,7)
 De Terugreis op Moviemeter (3,62)

Eerlijk is eerlijk: met een grote berg scepsis ging ik met mijn vrouw mee naar de filmzaal, ik was bang voor weer een volautomatische Nederlandse romkom. Ik kwam bedrogen uit (en dat bedoel ik zeer positief): dit is gewoon een sterke film, vol met prachtige ontroering en uitstekend acteerwerk (applaus voor Leny Breederveld). Goed, gewoon goed. 

Classic Martin van Waardenberg, zoals hij de filmzaal binnendrong: Jaap, een mopperende oude man die wars is van sociaal gedrag en die in onvrede leeft is met de moderne wereld om zich heen. Het zangkoor, daar gaat ie niet meer heen vanwege die oude valsigheid. Het nieuws, dat is louter ellende en de omgeving wordt er niet veiliger op. En nu moet hij ook nog mee met zijn vrouw om een nieuwe relaxfauteuil uit te kiezen. Geef van Waardenberg een vinger, hij pakt deze met tien tegelijk aan om eens even lekker de chagrijn uit te hangen. Zijn vrouw Maartje, daar kunnen we al veel meer sympathie voor opbrengen. Dromerig maar helaas ook erg vergeetachtig. En dat laatste, dat wordt steeds meer een probleem: de eerste verschijnselen van dementie zijn aan alle kanten waarneembaar bij deze verder nog krachtige vrouw. 

Wanneer ze post krijgen van de uitbater van hun favoriete oude vakantieadres vlakbij Barcelona, neemt Maartje een kloek besluit: we gaan naar Spanje! Jaap ziet dat uiteraard niet zitten, zeker niet gezien de fysieke toestand van Maartje, maar ze is vasthoudend. De oude gezinsauto wordt afgestoft en ze gaan op weg. Met alle trubbels van dien: zij heeft alleen wat oude wegenkaarten meegenomen en hij is de drukte van het huidige verkeer totaal ontwend. Het gaat vaak maar net goed, maar ze komen ergens. Onderweg blijkt het langetermijngeheugen van Maartje nog pico bello, maar helaas zorgt ze toch op vele plaatsen voor problemen. Gaat het dit oude koppel lukken om überhaupt de grens over te komen, laat staan Spanje te bereiken?

Vele komische momenten, vele pijnlijke momenten: dit is een film van vlees en bloed.

Met: Martin van Waartenberg, Leny Breederveld

FIN - song : John Coggins- Taylor

Geen opmerkingen:

Four daughters (aka Les filles d'Olfa) - Kaouther Ben Hania

Four Daughters op IMDb (7,3) Four Daughters op Moviemeter (3,73)   Prachtig dit. Ondanks alle gruwelijkheden die er in zitten, kent de docum...