woensdag, augustus 03, 2005

En alweer over geld

2 opmerkelijke economische berichten vandaag in mijn krant.
De eerste ging over de geblokkeerde overname van Unoco (een amerikaans oliebedrijf) door een Chinees oliecollectief genaamd CNOOC. De amerikanen waren toch een beetje te bang, te protectionistisch, toen de Chinezen voortvarend een fors bedrag boden. Zo bang, dat ze een aantal extra handelsregels opstelden om de overname te blokkeren (iets met: als een chinees bedrijf ons overneemt, willen we dat bedrijf eerst officieel een half jaar in de gaten hebben gehouden).
Nu gaat de overname niet door. Dapper, eigen olie eerst waarschijnlijk.
Waar de Yankees zich nu echter zorgen over beginnen te maken is dat China straks hetzelfde gaat doen om haar eigen markt te beschermen. Stel je voor dat de amerikahaantjes worden geremd om zich op die booming market te storten. Dat zou toch niet eerlijk zijn???

Tweede bericht ging over een traditioneel David<=>Goliath conflict, noem het het Asterix-probleem. Een kleine nieuwe bierbrouwerij, Olm genaamd, zet zich in om een deel van de nederlandse markt te veroveren. Dat gaat echter niet zomaar. Heineken voorop, nemen alle brouwerijen hun maatregelen om hun eigen maffiose praktijken te kunnen voortzetten (wurgcontractjes, gedwongen winkelnering vooral).
Olm zet dapper voort, heeft al een aantal kleine kroegies weten te winnen, is als Groningse brouwerij nu al in Amsterdam aan het doordringen.
Ik volg het met grote interesse (en das niet alleen om het bier, want dat schijnt zelf niet zo bijzonder te zijn)...

Geen opmerkingen: