maandag, februari 06, 2006

Een goddeloos geloof

Wat zijn gelovigen toch humorloos. Na de al jaren opvallende lange tenen van de christenen is nu in de hele wereld zichtbaar hoe opvallend gretig geïrriteerd de moslims zijn.
Geen begrip van de term "spotprent", geen inzicht in hun eigen tegenstrijdige verontwaardiging: waarom gingen al die zogenaamd woedenden niet boos de straat op toen fundi's hun religie beledigden door uit naam van Allah duizenden mensen dood te bombarderen met een paar vliegtuigen? Waarom was er toen geen protest tegen mensen die daarmee hun profeet veronachtzaamden?
Waarom is er geen begrip voor mensen die anders tegen hun visie aankijken? Dat kan toch nooit de bedoeling van een geloof zijn, dat we allemaal achter 1 en dezelfde overtuiging staan?

Ik verword steeds meer van een a-religieuze tot een anti-religieuze man. Lui die zich verschuilen achter hun boeken om daarmee de onmenselijkste zaken goed te praten of zelfs uit te voeren, hebben voor mij geen bestaansrecht.

Religie de wereld uit, om te beginnen uit Arabië ....

5 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Met een religie, een geloof, een overtuiging, een levensopvatting is niks mis lijkt me. Integendeel, dat lijkt mij juist essentieel om het leven zin te geven. (Voor zover het zin heeft)
Het probleem is veel meer hoe mensen zo'n overtuiging vertalen in acties. En vooral hoe ze daarbij omgaan met andere overtuigingen.
En of dat geloof nu atheisme, humanisme, communisme, islam, Ajax of hedonisme is, zou er eigenlijk niet zoveel toe moeten doen.
Kortom, ik houd wel van mensen met een overtuiging, maar heb een hekel aan 'slechte vertalers'.

begt zei

he le maal mee eens, peterter. Het boeddhisme is de exponent van de meer geestelijke, zingevende aanpak. maarrrrrrr: het vermoeiende van mijn verhaal zit er nu juist in dat er te weinig mensen zijn die dat kunnen. Als ik de blinde woede zie die op dit moment over arabie raast, dan kan ik niet anders zeggen dan dat ze verblindt zijn door dat boek en dat ze juist dáármee de menselijkheid, de praktische toepassing platwalsen. Op dit moment lijkt de islam juist te staan voor actie in plaats van voor contemplatie

Peter te Riele zei

Bert,

Je denkt toch niet echt dat dit gaat over een spotprent. Daar zit veel meer achter. Mensen uiten hun ongenoegen en hebben nu een kanaal gevonden waar we met z'n allen het vergrootglas (televisie) erg graag op zetten. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Ook de spotprent op de weblog is behoorlijk krenkend voor een Duitser. Je zou als Duitser maar in Nederland wonen en overal die mat voor de deur zien liggen of de oranje helmpjes bij een voetbalwedstrijd op de hoofden van verhitte oranje-fans aantreffen. Over respect gesproken...
Peter

begt zei

klopt, peterter. maar klopt ook niet!
Niet klopt het in het feit dat het dus wel gaat over een spotprent. En het probleem is dat me de spot ervan in weigert te zien. En dat moet wel, want als je niets van andermans mening meer pikt wordt het allemaal onleefbaar...

Wel klopt je verhaal in dat hier meer achter zit; het is de exponent van de mondiale tweedeling. Dit verhaal lijkt behorlijk geregisseerd....

Peter te Riele zei

Ik krijg meer en meer het idee dat partijen elkaar verkeerd begrijpen en weinig inlevingsvermogen hebben. Ook zijn er allerlei vage normen en waarden en verschillende definities in omloop.
Fysiek geweld is in onze behoorlijk zwart wit in onze cultuur te veroordelen in goed en fout. Terwijl verbaal geweld (of beeldgeweld) schijnbaar volledig getolereerd wordt onder het mom van meningsuiting. Merkwaardig eigenlijk want we weten hoe hard bepaalde woorden mensen kunnen treffen zelf mensen volledig kunnen vernietigen. Vooral als de media er een zoomlens opzet.

En dan heb je ook nog de uitdrukking een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden.
Kortom: Hoeveel geweld mag je een ander aan doen?

Neemt niet weg dat het recht op vrije meningsuiting fundamenteel is. Als je met zo'n meningsuiting willens en wetens mensen pest, uitdaagt, de vernieling in helpt dan zou dat strafbaar moeten zijn met behulp van een rechtvaardig rechtssysteem. Maar tja, rechtvaardig... kom daar maar eens om.

Peter

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...