zondag, januari 29, 2012

King of Devil's island (Kongen av Bastoy) - Marius HolstStond nog op mijn wensenlijstje, en ik heb zo ongeveer de laatste kans gegrepen om hem in eigen woonplaats te kunnen zien. 2 redenen dat ik hem wilde zien: het boeiende en ook nog eens waargebeurde verhaal, plus een hoofdrol voor Stellan Skarsgaard, een man die ik vanaf zijn Breaking The Waves-rol altijd geinteresseerd ben blijven volgen. De derde reden werd toegevoegd door de cinema Oostereiland-collega die in zijn inleiding vertelde dat de film zowel speelt als vertoond wordt op een gevangeneneiland.

Bastoy is het heus bestaande devil's island uit de titel, een eiland in de Oslo-fjord. in de vroege 20e eeuw werden Noorse jongeren daarheen gestuurd voor een keihard staaltje Spartaanse heropvoeding. Godsvrezen, tucht en keiharde fysieke arbeid vormen de Bordewijk-achtige ingrediënten voor een herstel dat moest leiden tot terugkeer in de maatschappij.
In deze film draait het om twee gevangen die elk op hun eigen manier hun leven staande houden op t eiland: de ene volgzaam in de wetenschap dat zijn tijd er elk moment op zit, de ander rebels en rechtvaardig in de wetenschap dat in het echte leven daarbuiten menselijker met elkaar omgegaan wordt dan op het eiland. Dat is gedoemd om te clashen, zowel onderling als met de gevangenisleiding (ja grappig hoor: meneer de directeur klinkt in t noors zo ongeveer als "heir bestuurder").

Zonder uit de doeken te willen doen wat er precies gebeurt ( u moet m immers nog gaan zien) valt de film te zien als een rise and fall. Van verschillende kanten.

Wellicht ook de moeite waard is de film die gemaakt is over het hedendaagse Bastoy, tegenwoordig een idealistisch gevangeneneiland http://www.bastoythemovie.com/

Geen opmerkingen: