woensdag, februari 01, 2012

Süskind - Rudolf van den Berg


Al eerder omschreven als een "Schindler's list- light". Ik wilde hem dan ook absoluut zien, al wist ik vooraf dat ik enkele bedenkingen heb.
en já: hij is de moeite waard om te zien, het is een heroïsch -tragisch- waargebeurd verhaal en het onderwerp WO-2 zorgt altijd voor voldoende betrokkenheid bij de kijker.
maar helaas kwamen ook mijn bedenkingen uit: het is weer een verzameling bijeengeraapte Nederlandse acteurs die iets te veel aan "opzeggen vanuit het tekstboek" doen en te weinig met snot en tranen acteren. Niet iedereen overigens, de beide hoofdrolspelers jeroen Spitzenberger en Karl Markovics zijn redelijk overtuigend. Van de laatste is nog de bijzonderheid te vermelden dat hij eerder in "Die Falscher" (oscarwinnend) een joodse vervalser speelt, juist de mensen die hij in deze film bestrijdt.

Verhaal mag redelijk bekend verondersteld worden: Joodse man werpt zich op als coordinator van de transporten van Amsterdamse gevangenen richting Westerbork. Door er midden in te zitten hoopt hij er nog enkelen van te kunnen redden cq wegsmokkelen. Gaat redelijk goed, totdat hij in gewetensnood en dus opstand komt. Risico van fouten neemt daardoor toe.

Geen opmerkingen: