maandag, augustus 12, 2013

Beasts of the Southern Wild - Benh Zeitlin

Beasts of the Southern Wild op IMDb
"Als je maar wilt" . Dan kun je alles, zo wil het gezegde. B.o.t.S.W. is een sprookjesachtige film, die gebaseerd is op dit gegeven.
Vader Wink woont met zijn kordate dochtertje Hushpuppy op een stuk buitendijks land. Binnen de dijk wonen de mensen, de zakenwereld met al zn lelijke uitwassen vandien. Buiten de dijk wonen de onaangepasten, de mensen die niet volgens de regels willen leven en die op hun eigen autarkische manier hun bestaan runnen.
Beide werelden leven volmaakt gescheiden van elkaar totdat de grote storm komt. De bathtub loopt onder, niet iedereen overleeft het en eten en drinken wordt door het oprukkende zoute water bedorven. Er moet iets gebeuren. Wink weet een oplossing, maar blijkt gelijktijdig zwaar gebukt te gaan onder zijn ziekte. Die hij overigens voor zijn dochter angstvallig geheim houdt. Het devies is immers stoer en sterk te zijn en niet te huilen.

U snapt, er gaat nog flink wat water naar de zee. Dochter en vader strijden om het hardst voor hun eigen vrijheden.
Het is fraai weergegeven in een schitterend rommelig en smerig decor. Zompig en drekkig is het buitendijks bestaan, smetteloos en klinisch het leven daarbinnen. Nogal een manier voor een kind om op te groeien. Je moet ertegen kunnen, tegen dat "make belief" denken, maar dan krijg je best een mooie film.


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...