zondag, november 03, 2013

The young & prodigious T.S. Spivet ( L'extravagant voyage du jeune et prodigieux T.S. Spivet) - Jean-Pierre Jeunet

The young and prodigious T.S. Spivet op IMDb
Op zondagmorgen, medewerkersbijeenkomst. Koffie, toespraakje en filmpje toe. Wat heerlijk om dan deze als toetje te krijgen: het nieuwste rariteitenkabinet van Jean-Pierre Jeunet. Niet de meest beroemde naam, maar filmliefhebbers weten dat hij verantwoordelijk is voor de beeldenpracht in o.a. Delicatesssen, Le cité des enfants perdus, Un long dimanche a Fiancailles en zijn meest beroemde project "Le fabuleux destin d'Amelie Poulain".
In het kort: bizarre hersenspinsels, schitterende beelden, invalshoeken, beeldbewerking en animaties. En dat allemaal bijeengevlochten tot een filmverhaal. Schitterend, schitterend. Je moet ervan houden, maar als je meegaat in de fantasietjes en gedachtenkronkels heb je een zeer vermakelijke anderhalf uur.

Verhaal in het kort: jongetje is buitenbeentje in het gezin waarmee op de Amerikaanse prairie woont. Vader is een te laat geboren cowboy, moeder is gespecialiseerd in het determineren van krekeltjes én het opblazen van broodroosters, zusje wil eerst Miss Montana en daarna Miss U.S.A. worden, broertje is junior-cowboy editie van z'n vader. En hij? Hij is whizzkid, nerd, ontdekker en uitvinder tegelijk.
Als hij dan ook een inzending doet voor een prestigieuze prijs en hem uiteindelijk ook wint ( het eerste perpetuum mobile in de geschiedenis van de mensheid), dan moet hij op pad. Om die prijs op te halen. Om zijn verhaal te vertellen.
Een wonderlijke reis begint. Ga er gewoon voor zitten: het is een wonder.

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...