zaterdag, juli 09, 2016

A Hologram For The King- Tom Tykwer

A Hologram for the king op IMDb (6,3)
Tom Tykwer was krap 2 decennia geleden een van de aanjagers van een enorme bloeiperiode voor de Duitse cinema. De man kan wel wat. Lola Rennt behoort nog immer tot mijn favorieten, maar ook Winterschlafer en Der Krieger und die Kaiserin slikte ik als zoete koek. Gedreven door dat succes stapte de man het internationale pad op, met wisselend succes. Perfume: wisselend ontvangen. Cloud Atlas: de een vond het helemaal geweldig, de ander vond het holistisch gezever. Spraakmakend mannetje dus. Daarom ging ik er echt voor zitten: Dave Eggers is een spraakmakend schrijver dus wat kan een dermate goed regisseur met een dermate rumoerig boek?

Welnu, het komt niet zo uit de verf als ik dacht dat het zou kunnen komen. Het begin is veelbelovend: een surrealistische openingsscene met Tom Hanks als leadzanger in een Talking Heads-clip. Natuurlijk gelooft u me niet, maar ga het maar zien.
Hanks speelt Alan, een zakenman die naar Saoedi-Arabie wordt gezonden om daar een megadeal te sluiten met het rigide koningshuis dat daar met straffe hand het volk onderdrukt. Alan is net gescheiden, heeft net zijn succesvolle bedrijf moeten verkopen aan een grote Chinese geldschieter: hij zit er niet op zijn best in.
De film ontwikkelt zich als de verbeelding van de waanbeelden, de nachtmerries en de dromen van een middelbare man. Draait Alan nu door of heeft ie juist de touwtjes strak in handen? Zijn team van medewerkers is hoe dan ook goed over hem te spreken want hij krijgt toch stukje bij beetje dingen voor elkaar in lastige onderhandelingen met die bizarre samenleving.
Als het daarbij gebleven was, had de film een mooi psychologisch drama kunnen zijn. Helaas zijn er te veel zijlijnen in het verhaal, die afleiden van dit thema. Toppunt daarvna is de overdreven geilheid van Borgen-ster Sidse Babett Knudsen, die als Deense zakenvrouw in den vreemde er alleen maar op uit lijkt om Alan het bed in te krijgen. Waarom? 
Wel goed uitgediept is de band tussen de zakenman en diens lokale chauffeur. Als running gag loopt de muzieksmaak van de chauffeur door het verhaal, maar gaandeweg blijken de heren elkaar voor meerdere diensten te kunnen gebruiken en waarderen. Ook de groeiende verstandhouding tussen Alan en zijn (vrouwelijke) dokter kent zijn momenten. Dat wordt wel wat.

Bij het starten van de aftiteling had ik een onbevredigd gevoel: hier had meer in gezeten. Beelden oke, acteerwerk viel niet tegen maar als geheel kwam het verhaal niet van het doek.

Met Tom Hanks, Sarita Chaudhury, Alexander Black, Sidse Babett Knudsen

Geen opmerkingen:

Detroit - Kathryn Bigelow

Detroit op IMDb (7,3) Detroit op Moviemeter (3,36)   Nog even heftig als de eerste keer dat ik deze film zag. Goed om deze nog een keer opni...