zaterdag, juli 02, 2016

The Fundamentals of Caring - Rob Burnett

The fundamentals of caring op IMDb (7,4)
Van de eerste (over kindsoldaten) ben ik de titel vergeten omdat ik de film wegens te gruwelijk niet uitgekeken heb, maar Netflix is toch doorgegaan met het produceren van films. Dit is het jongste resultaat, sinds deze week staat de film op het Netflix-kanaal. TFOC is een feelgoodfilm volgens een bepaalde formule: zet een goedbedoelende middelbare man tegenover een vervelende lichamelijk gehandicapte en er ontstaat vanzelf tegenstelling. Die is hetzij naargeestig danwel grappig. Hier wordt geprobeerd de grappige kant te laten overwinnen, anders wordt je nooit een feelgood. Deze heb ik dus wel afgezien.

Ben zit diep in de put. Bij een ongeluk (door zijn schuld) overlijdt zijn zoontje, waardoor zijn ex de relatie verbreekt en de scheidingspapieren overhandigt. Ben weet niet wat hij met zijn leven moet en neemt een radicale stap: hij gaat een opleiding doen voor verzorgende, om zo iets te kunnen doen voor een ander en daarmee wellicht zijn ziel te klaren.
Hij treft het niet: zijn eerste client Trevor is een oervervelende. Een 18- of 19-jarig jochie met de ziekte van Duchenne. Fysiek tot weinig in staat maar verbaal en geestelijk tiptop. De eerste contacten tussen Ben en Trevor verlopen dan ook moeizaam: Ben wordt gekleineerd maar bijt door. En af en toe terug. Hij is vastberaden te laten zien dat Trevor meer kan dan ie tot nu toe deed, dat hij onterecht door zijn angstige moeder wordt gepamperd.
De relatie verbetert en Ben wordt overmoedig: hij probeert Trevor te wijzen op diens dromen. Als jij werkelijk alles wilt weten van het grootste rund ter wereld en van de diepste put ter wereld, dan moet je er naar toe. Van de echte wereld leer je meer dan van de televisie, dat werk.
Uiteindelijk gaan ze op pad. Niets gaat vanzelf maar de band tussen de mannen blijkt sterk. Gaandeweg vervagen de stekeligheden en groeit er een prettige aanhankelijkheid. Als blijkt dat de mannen veel meer aan kunnen dan gedacht, worden uiteindelijk zelfs lifters meegenomen in het busje. En laat nou een van die lifters een voor Trevor zeer interessant meisje zijn..

Niks schokkends aan deze film, maar ook niks fout. Als ervaren filmkijker word je niet echt verrast, maar er zijn voldoende grijns- en grinnikmomenten.

Met Paul Rudd, Craig Roberts, jennifer Ehle en Selena Gomez

Geen opmerkingen: