zondag, juli 17, 2016

The Neon Demon- Nicolas Windig Refn

The Neon Demon op IMDb (7,0)
Terwijl in de grote zaal de loper uitging voor de voorpremiere van de Absolutely Fabulous-film toog ik naar ons kleine zaaltje 2. Dit om mij te laven aan het nieuwste kunstwerk van de bizarre regisseur Nicolas Windig Refn, die na het heftige " Drive"  en het onverklaarbare " Only God Forgives"  al direct een lonkende reputatie heeft opgebouwd. Wat mij betreft is de man de enige waardige erfgenaam van David Lynch. Net zo morbide zijn de vertellingen, net zo verzorgd en klinisch is het beeld, net zo dromerig surreeel zijn de belevenissen zijn de hoofdpersoon. En, net als bij Lynch, de een vindt het niks en begrijpt het niet, de ander vindt het prachtig. Ik sta in de laatste groep.

The Neon Demon draait om de piepjonge Jesse, die in L.A. belandt om het te gaan maken in de modellenwereld. Toegegeven, ze is bloedmooi, ze is "the girl that makes men's heads turn" . Ze is te jong voor het vak, moet liegen over haar identiteit maar met die weerstand is ze er nog niet. Het belangrijkste waar ze tegenop moet boksen is de concurrentie met de andere modellen. Alle andere vrouwen zijn stinkend jaloers op de natuurlijke schoonheid van Jesse, die door simpelweg op te draven alle aandacht krijgt van mode-ontwerpers en vakfotografen.
Er is er maar een die niet haatdragend doet en die haar een beetje op weg lijkt te willen helpen, dat is de make-up-artieste Ruby.  Ruby buffert en bemiddelt waardoor ze bloeddorstige concurrentes van Jesse voorlopig op een afstand houdt. Uiteraard heeft ze daar een belang bij.

De film is stilistisch helemaal af, Windig Refn verzorgt zijn beeldwerk zo goed dat het af en toe een lust voor het oog is. Dat levert wel veel overbodige scenes op maar gek genoeg stoort dat niet. We weten allemaal waar het verhaal op afstevent. Door die lijn is de film in recensies al vergeleken met " The Black Swan" , hetgeen ik kan billijken maar niet per se onderschrijf. Deze film gaat veel meer in de richting van Mulholland Drive en een stukje Twin Peaks (vooral door alle bizarre randfiguren en verschijningen in de film). En je kunt het als kijker slechter treffen, toch?

Met Elle Fanning, Christina Hendricks, Jena Malone en Keanu Reeves

Geen opmerkingen: