zaterdag, juni 17, 2017

The Promise - Terry George

The Promise op IMDb (5.9)
Uitermate goed initiatief om aandacht te besteden aan zo een belangrijk onderwerp als de genocide op het Armeense volk begin vorige eeuw. Maar wat jammer als het op zo'n drakerige manier verfilmd wordt als in "The promise".
Uiteraard ga je als kijker mee in medeleven met de gruwelen die het volk heeft moeten ondergaan en tegen de schandalige geschiedkundige ontkenning door de oorlogvoerders. Daarvoor is het onderwerp van de film te serieus, je kunt niet om de feiten heen. Maar het is allemaal te bombastisch, te larmoyant en te gecompliceerd verfilmd. Want nee, de vreselijke geschiedenis van de Armenen was niet voldoende om hier een film op te bouwen. Er moest ook nog een romantische interesse in het verhaal worden ingebouwd en dan maar meteen in de vorm van een driehoeksverhouding. En dat daardoor de film wordt opgerekt tot een lengte van 133 minuten, jammer jammer. Het is het allemaal net niet, IMHO. De vijf mensen die voor me zaten en de zaal met tranen op de wangen verlieten, hadden duidelijk een andere ervaring: zij hadden overduidelijk een deel van hun familiegeschiedenis aan zich voorbij zien trekken. Dat doet de film dan goed, juist voor die doelgroep is het belangrijk dat hij gemaakt is. Ik ben een te frequent filmkijker om de onvolkomenheden niet te zien, maar ik snap zeker dat er veel mensen zijn die dit epos moeten zien.

Michael Bogosian woont in de bergen in het zuiden van Turkije. Hij is apotheker, maar wil dokter worden. Om de studie in Constantinopel te kunnen financieren , trouwt hij de dochter van een rijk dorpsopperhoofd. Niet uit liefde, maar dat gaat vast wel komen.
In het prachtige Constantinopel aangekomen huist hij in bij een rijke oom en ontmoet daar diens gouvernante. Love interest! Maar ze is al in een relatie verwikkeld , met een Amerikaanse journalist die op dat moment de aankomende oorlogsdreiging verslaat voor Associated Press. Als de Turken besluiten ten oorlog te gaan, worden de Armeniërs opgejaagd en verdreven. In het gunstigste geval. Vaak worden ze standrechtelijk geëxecuteerd.
Via veel omwegen en via een ongelooflijke serie heen-en-weer verwikkelingen belandden ze aan de Turkse kust, in het nauw gedreven door het moordlustige Turkse leger. Komt er op tijd hulp van buitenaf of zitten ze als ratten in de val?

Soundtrack bevatte werk van Chris Cornell en Serj Tankian, voor wie dat wat zegt. Ter aanbeveling dus.

Met: Oscar Isaac, Charlotte le Bon, Christian Bale
Christian Bale


Geen opmerkingen: