donderdag, juni 08, 2017

Life, Animated - Roger Ross Williams


Life, Animated op IMDb (7,5)

Snelstijgende ster in de documentaire-lijstjes, derhalve pakte ik mijn kans toen ie vorige week op tv vertoond werd.

Het verhaal is dan ook fabuleus: het is een waargebeurd verhaal, het is een ontroerend verhaal en het is ook nog eens een miraculeus verhaal. Dat maakt dat je deze documentaire heel makkelijk weghapt.

Bij zijn geboorte is er aan Owen nog niets te zien maar zodra hij een jaar of vier wordt openbaren zich echte problemen bij het jongetje. Waar hij eerst nog speelde en brabbelde, sluit hij zichzelf langzamerhand steeds meer op. In zijn eigen gedachten, in zijn eigen wereld. Zegt geen stom woord meer en vertoont bovendien opeens een gebrekkige motoriek. De ouders lopen van arts naar arts maar er komt weinig verhelderends uit. Totdat vader op een gegeven moment een aantal significante zaken met elkaar weet te verbinden: Owen is gek op Disneyfilms en de bijbehorende knuffels én hij blijkt met die poppen wel een soort van contact te maken.
Vader duikt onder het bed en steekt een handpop de lucht in. Met verdraaide stem begint hij tegen Owen te praten en die antwoordt hem in volzinnen terug. Niet zomaar volzinnen, nee, complete zinnen uit de betreffende Disneyfilm!
De familie neemt dat gegeven mee en ziet dat er wél met hun zoon te praten valt, zolang het maar in die Disneyvorm en dito beleving valt. Langzamerhand komt het contact terug , langzaam ontwikkelt de jongen weer spraak. De ouders hebben heb weer enigszins ontsloten en geven hem langzaam aan weer terug aan de maatschappij. Begeleiding op de autisme-groepen die hij bezoekt zien steeds meer vooruitgang, Owen "krijgt een vriendinnetje" en wordt steeds meer mens. Uiteindelijk zien we hem zelfs spreken op een autisme-congres waar hij zijn eigen bijzondere case in een (zelfgeschreven!) speech verwerkt. 

Bijzonder gegeven. Larmoyant bij vlagen, maar ach, het is een interessant verhaal.Met : Owen Suskind , Ron Suskind


1 opmerking:

Peter te Riele zei

Gisteren zag ik de film op televisie. Ik moest even larmoyant opzoeken om te weten wat je bedoelde. Nu weet ik dat ik me goed in je recensie kan vinden.