vrijdag, maart 02, 2018

The Birth Of A Nation - Nate Parker

The Birth of a Nation op IMDb (6,3)
Tamelijk gruwelijke film. Maar ook wel weer met een dermate belangrijk verhaal dat het toch verteld moet worden. Op waarheid gebaseerd, immers : de slavenperiode in Amerika heeft af en toe het slechtste in de mens naar boven gehaald.

Daar lijkt het in het begin allemaal niet op wanneer we Nat Turner leren kennen: een jong jochie, zoon van een slaaf en voorbestemd om een grote te worden. Hij speelt met de kinderen van de baas, hij blijkt het vermogen te hebben om te leren lezen en wordt om die reden ietwat gekoesterd door de vrouw van plantage-eigenaar.
In de tussentijd gebeuren er al dingen die Nat de ogen doen optrekken: hij ziet het ene onrecht na het andere maar weet dat hij (nog) weinig kan doen om dingen te veranderen. Hij klimt op tot predikant: in de uren dat hij niet op de katoenvelden staat, vertelt hij zijn medeslaven uit de bijbel. Slavenhandelaren zien het gunstige effect van die bijbellessen en Nat wordt her en der uitgenodigd, hij gaat - onder begeleiding van zijn goedwillende baas- op toernee.
Het loopt uit de hand wanneer ook blanken bij Nat voor geestelijke raad komen, geen baas accepteert het dat Nat ook over blanken iets te zeggen heeft. Zelfs zijn eigen "werkgever" draait een kwartslag: plots staan ze tegenover elkaar, plots wordt Nat hardhandig gestraft. Gemarteld, ik zeg het maar gewoon.
Er breekt iets bij hem. In zijn hoofd rijpt een plan tot hardhandig verzet, de lijdzaamheid heeft lang genoeg geduurd. De slaven komen in opstand tegen de bazen. Het is begin 19e eeuw, u heeft er alles over kunnen lezen.

Met: Nate Parker, Armie Hammer, Penelope Ann Miller , Colman Domingo

Geen opmerkingen: