dinsdag, maart 06, 2018

Phantom Thread - Paul Thomas Anderson

Phantom Thread op IMDb (7,8)
Ze had gewaarschuwd moeten zijn, de tamelijk groene Alma. Ze had de reputatie van Reynolds Woodcock allang kunnen kennen, maar de spanning en de wereld van de upperclass maakten haar behoorlijk verblind. Ze is serveerster in een hotel op het platteland, precies in het plaatsje waar de beroemde kledingmaker Woodcock zijn buitenhuis heeft. Ze valt voor zijn charmante benadering en laat zich - ahum - in het pak naaien door de man die haar overlaadt met uiterlijke complimenten. Complimenten die ze normaal nooit krijgt.
Wij weten dan al dat de modeman een moeilijke man is die zijn partners inwisselt zoals hij rollen stof vervangt. De enige vrouw die hij feitelijk naast zich duldt, is zijn pedante zus Cyril. Deze blijkt gaandeweg de film de echte baas van het modeconcern: Reynolds is weliswaar de creatief zonder weerga, bij alle beslissingen en uiteindelijke keuringen van de robes raadpleegt hij zijn zus.
Alma komt daartussen te staan. Aanvankelijk is ze zijn topmodel, ze groeit in haar rol. Wel vindt ze het raar dat er zoveel afstandelijkheid blijft bestaan tussen haar en de man van haar dromen. Als de nieuwigheid eraf is en de irritaties beginnen op te borrelen, verzint Alma een manier om Reynolds afhankelijk van háár te maken, om zelf de belangrijkste vrouw in zijn leven te worden. Ze kiest een radicale weg en moet dat behoorlijk bezuren.

Een parel van een film, als je het louter over de beelden en het acteerwerk hebt. Een stugge film, dat ook. Vooral wat betreft het moeizaam uitrollen van het verhaal wordt er enig uithoudingsvermogen van de kijker verlangt. Dat wordt beloond , dat voorspel ik u. Even door een stukje zoetsappigheid heenbijten, daarna neemt de film al weer snel zijn hardvochtige positie in.

Met : Daniel Day Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville

Geen opmerkingen: