woensdag, februari 28, 2018

A United Kingdom - Amma Assante

A United Kingdom op IMDb (6,8)
Waargebeurdjes hebben bij mij altijd al een klein stukje voorsprong, reden waarom deze film net aan de voldoende haalt. Vooral omdat je je als kijker dient te verplaatsen in mores en politiek van de tijd waarin de film speelt, met de wijsheid van nu is veel geschiedenis oubollig.
In dit specifieke geval gaan we terug naar de geschiedenis kort na de tweede wereldoorlog: een jongeman uit Bechuanaland studeert in London en ontmoet daar een keurige tip-top Britse. Niets aan de hand , denkt u. Nou ja, in die tijd werden zwarte mensen niet direct geaccepteerd in het straatbeeld en daarmee waren gemengde koppels bij voorbaat gedoemd.
Extra complicerende factor is dat, wanneer het stel de voorzichtige kennismakingsperikelen achter de rug heeft, blijkt dat de jongeman een heuse kroonprins is. En dat hij is voorbestemd om na zijn studie zijn land te gaan leiden. En er is nóg iets: Engeland hecht nogal aan de belangen die het in dat kleine landje heeft omdat het buurland Zuid-Afrika een wispelturige periode doormaakt (sic) terwijl het UK er tamelijk grote belangen heeft in diamant- en goudmijnbouw. Tel dit allemaal op en u schetst met mij het onhandige gesternte waarin de jonggeliefden hun relatie gaan proberen op te bouwen.
Zij besluit met hem mee te gaan en komt daar vervolgens terecht in de strijd tussen haar geliefde en diens oom, die tot die tijd de regent van het landje heeft gespeeld.
Veel complicaties, veel brute tegenwerking en veel onthutsende politieke spelletjes later staan we op het breekpunt: wordt de weerstand het stel teveel , geven ze hetzij hun relatie hetzij hun land op?

Het is waargebeurd, het is een memorabel stukje geschiedenis. Dat blijft langer hangen dan het matige acteerwerk.

Met ; David Oyelowo, Rosamund Pike, Tom Felton , Jack Davenport


Geen opmerkingen: