dinsdag, april 10, 2018

Lady Bird - Greta Gerwig

Lady Bird op IMDb (7,6)
Zelfs voor egoïstische meisjes bestaat het recht op de zoektocht naar geluk. Als je door het puberale gedrag heen kijkt, zie je overheersende onzekerheid en zelftwijfel.
Je moet door ruzies en onhebbelijkheden heen. Pas als daarin de lucht geklaard is, zie je de werkelijke onderlinge verhoudingen. En dan blijkt het vaak best mee te vallen met de haat en afkeer.

Christine is zo'n meisje. Ze wil veel meer dan er ogenschijnlijk in haar vermogen ligt. Ze woont in het voor haar boerse Sacramento en wil op zeker na haar highschooldiploma door naar steden met veel meer cultuur. New York voorop. Ze heeft op voorhand al haar naam veranderd: Christine bekt niet goed in culturele kringen, ze wil "Lady Bird" genoemd worden.
Maar het is thuis geen vetpot: moeder slooft met haar ziekenhuisbaan, vader is IT'er op leeftijd en ontslag zit er aan te komen. Er is dus eigenlijk helemaal geen geld voor het financieren van een studie aan de andere kant van het land.
Lady Bird droomt groter: ze droomt zichzelf in de huizen aan de andere kant van het spoor, die statige villa's met zwembad en carport. Samen met haar vriendin Julie fantaseert ze zich een toekomst aan de rijke kant van het leven, met een knappe en gefortuneerde vent aan hun zijde.
Maar afkomst verloochent zich niet: ondanks de leugentjes om bestwil lukt het Lady Bird maar moeizaam om zich in te likken in het hogere culturele volksdeel. Haar vader steunt haar in het hebben van dromen, maar moeder is realistischer en harder. En daarmee dus ook confronterender.
Wanneer haar dochter achter haar rug om inschrijvingsformulieren heeft aangevraagd voor universiteiten aan de andere kant van het land, zal dan ook de boel gaan clashen. Vader en dochter doen er dus alles aan om dit voor haar geheim te houden.

Uitstekend spel van Saoirse Ronan, lichtvoetige regie. Alles lijkt ok aan deze film maar toch had ik het gevoel ergens nog iets te missen. Anders gezegd: ik zag de vele Oscar-nominaties er niet geheel aan af.
Met Saoirse Ronan, Laurie Metcalfe, Tracy Letts

Geen opmerkingen: