zondag, april 01, 2018

T2 Trainspotting - Danny Boyle

T2 Trainspotting op IMDb (7,3)
Natuurlijk moest ik deze nog zien. Heb destijds erg genoten van de wervelende voorstelling die de eerste film gaf. Toonzettend, spraakmakend, bepalend. Erg belangrijke film destijds.
Van deze had ik al veel reacties gehoord, gek genoeg omschreven de meesten de sequel als "teleurstellend". Die mening deel ik niet. Uiteraard is veel van de verrassing eraf omdat de personages nog steeds geheel hun egoïstische zelf zijn, maar juist de 20 jaar meer levenservaring die ze alle vier hebben zet de bouwsteentjes van de groep nu op een heel andere manier in elkaar. Leuke invalshoek van de film vind ik dat, we hebben er met genoegen naar zitten kijken.

20 jaar later dus. Hernieuwde kennismaking met de bizarre club levensgenieters, drugsverslaafden, psychopaten en randcriminelen die in Edinburgh hun vriendenclubje vormen. En nu weer proberen te hervormen. Renton, Sick Boy, Begbie en Spud hebben elkaar nog heel wat te vertellen na deze rare periode van elkaar missen. Op het oog lijkt Renton de best geconserveerde van het stel: hij keert uit Amsterdam terug in Schotland om een en ander recht te zetten. Hij beseft dat hij zijn maten van destijds een klotestreek heeft geleverd door er met de poen van de drugsdeal vandoor te gaan en wil nu tot vereffening komen. Sick Boy is nog steeds een randcrimineel die alles wat hij met zijn duistere dingetjes verdient rechtstreeks zijn neus in snuift. Spud is de loser van de club, zo lijkt het: teruggevallen in zijn heroïneverslaving nadat hij baan en gezin verloor. Begbie lijkt van iedereen het minst veranderd: nog steeds razend agressief en gevaarlijk, alleen heeft hij dat twintig jaar lang tussen de muren van de gevangenis moeten zijn omdat keer op keer de gratieverzoeken worden afgekeurd. Ziedaar de setting , zie het gesternte waaronder het viertal met de hernieuwde kennismaking begint.
Er heerst groot wantrouwen tussen de vrienden, Renton wordt niet echt geloofd in zijn goede bedoelingen. Gelukkig speelt Sick Boy's vriending Veronika een bemiddelende rol. De twee oude vrienden tasten elkaar af, doen weer wat kruimelig misdaadwerk en smeden langzamerhand grootse plannen. Spud wordt door de heren uit zijn moeras getrokken en moet een belangrijke rol gaan spelen in het opzetten van hun nieuwe plan: een hoerenkast onder het mom van een sauna. Allen hebben zij echter gerekend buiten Begbie, die na de zoveelste njet op zijn vrijlatingsverzoek besluit om dan de gevangenis maar te ontvluchten. En vervolgens zijn oude makkers maar eens op te zoeken om verhaal te halen: waarom was hij de enige die de bak in draaide, waarom hebben de anderen bijna ongestoord hun gang kunnen gaan?

Veel humor, nog redelijk wat snelheid en fijne visuele grapjes: de film staat op zichzelf. Is op vele vlakken niet met de eersteling te vergelijken, maar is toch heel goed het uitzitten waard. Vermakelijk, mag ik het zo noemen?

Met : Ewan McGregor, Ewan Bremner, Robert Carlyle , Jonny Lee Miller, Anjela Nedyalkova

Geen opmerkingen: