woensdag, april 18, 2018

Doof kind - Alex de Ronde

Doof kind op IMDb (7,6)
Uitermate boeiende documentaire, afgelopen jaar reeds op IDFA te zien.
Alex de Ronde - in het dagelijks leven zakelijk leider van Het Ketelhuis in Amsterdam- filmde de opgroeifase van zijn zoon Tobias. Tobias is een bijzonder kind, zo blijkt al snel: hij is een dove jongen in een horende wereld. Ouders en broer zijn horend, hij neemt helemaal niets waar. Het gezin maakt de keuze om van begin af aan te gaan voor de gebarentaal om zo Tobias een zo inclusief mogelijk leven te kunnen geven.
De verplichte logopedie-lessen vindt hij verschrikkelijk, maar in de gebarentaal redt hij zich uitstekend. In het gezin zijn geen communicatieproblemen, die ervaren ze pas als ze de buitenwereld in gaan. Logisch uiteraard, maar het is verwarmend om te zien hoe tegemoetkomend anderen zijn : de scene waarop vader Alex zijn zoon een bestelling laat plaatsen op een terras is hilarisch en bemoedigend tegelijk.
Aan het eind van de film is Tobias een volwassen jongen, we weten dan dat hij sterk en optimistisch in het leven staat. Maar we weten ook welke weg hij daarvoor heeft afgelegd.

Sympathieke documentaire, die terecht met lof is overladen.

Met : Tobias de Ronde, Joachim de Ronde,

Geen opmerkingen: