vrijdag, augustus 02, 2019

The African Doctor (aka Bienvenue a Marly-Gomont) - Julien Rambaldi

The African Doctor op IMDb (7,0)
Fransen kunnen dat, dit soort feelgood maken. Net als in bijv "Bienvenue chez les Ch'tis" (wat een van de grootste bioscoophits ever is geweest in Frankrijk) komt er een gezin -bijna bij vergissing - op het platteland terecht, schrikt zich eerst de versuffing maar gaat uiteindelijk toch wennen. Het leidt uiteraard tot vergissingen en vreemde blikken, maar uiteindelijk wennen de "exoot" en de "boer" toch aan elkaar. In dit geval berust het overigens allemaal ook nog eens op waarheid, het is blijkbaar zo gegaan.

Seyolo Zantoko is geboren in Zaïre maar heeft zijn artsenopleiding in Frankrijk gevolgd. Als hij eenmaal zijn papieren binnen heeft, slaat hij een aanbieding af om lijfarts te worden van zijn president Mobutu. Niets daarvan, vindt Seyolo. Nog los van de discutabele politieke positie (hij is geen Mobutu- fan) is Zantoko vast van plan om te slagen in Frankrijk. Hij grijpt zijn kans wanneer de burgemeester van een klein dorpje hem opzoekt: zijn dorp zit zonder dokter en er moet iets gebeuren. "Desnoods een Afrikaan" , zo hoog is de nood.
U snapt: de bevolking kijkt raar op van die aparte familie die plots het dorp binnenkomt en zich vestigt in de dokterswoning. De kindertjes worden raar aangekeken op school, Seyolo's vrouw waant zich in de hel en dokter zelf krijgt maar geen patiënten binnen omdat de bevolking liever 15 km verderop rijdt naar de dokter aldaar. Dit kan niet zo blijven. En dat gebeurt dan ook niet. Er is maar één schaap voor nodig om de dam over te trekken.

Met : Marc Zinga, Aissa Maiga, Jean-Benoit Ugeux , Rufus


Geen opmerkingen: