donderdag, april 07, 2022

Les Choristes - Christophe Barratier

Les Choristes op IMDb (7,9)

Les Choristes op Moviemeter (3,63)

Hoge cijfers op beide filmdatabase-sites. Bijna een 8 op IMDb, dat is uitzonderlijk voor een film die bijna 20 jaar oud is. Doorgaans neemt de rating af naarmate de jaren vorderen , ben dus benieuwd hoe hoog deze begonnen is. De film is aandoenlijk, niet per se goed in mijn bescheiden opinie maar geeft wel een feelgood-gevoel. 

Clement Mathieu is aangenomen als surveillant/leraar op een kostschool. De sfeer op het complex is wreed en hard, wat voornamelijk te danken is aan de hardvochtige directeur Rachin. Deze is van het begin af aan onwelwillend tegenover de goedmoedige Clement. Rachin houdt een strenge doctrine aan waarin de jonge ventjes die op de kostschool zitten continu streng worden gestraft, een fout van deen enkeling is doorgaans een straf voor iedereen in de groep. "Actie=reactie" is het motto van de wrede heerser, waardoor jonge jochies soms een tijdje in eenzame opsluiting zitten en soms zelfs lijfstraffen moeten ondergaan. 
Clement is vast van plan het anders te doen, hij ziet in dat het talentvolle kinderen zijn (nou ja, misschien niet allemaal) en dat je meer voor elkaar krijgt als je geeft en neemt . Langzaam lukt het hem om het vertrouwen te winnen van de leerlingen, uiteindelijk krijgt hij hen zelfs zover om mee te werken aan de opzet van een jongenskoor. Clement krijgt daarbij steun van enkele collega's maar vangt desondanks de hoon van Rachin. Heimelijk repeteert hij verder, totdat er uiteindelijk een invitatie komt van de adellijke dame die het kosthuis mede financiert. Uiteraard claimt Rachin plots het succes, maar dat gaat ook slechts tijdelijk goed.

Met : Gerard Jugnot, Francois Berleand , Jean-Baptiste Maunier , JeanPaul Bonnaire, Kad Merad

FIN - song : Bruno Coulais et les Petits Chanteurs - Les Choristes 

Geen opmerkingen:

Svaniti nella notte (aka Vanished in the night) - Renato de Maria

Svaniti nella notte op IMDb (5,2)   Svaniti nella notte op Moviemeter (2,58) Half gelukte thriller, die we vooral bekeken vanwege de goede e...