dinsdag, april 26, 2022

Ghahreman (aka A Hero) - Asghar Farhadi

A Hero op IMDb (7,5)

A Hero op Moviemeter (3,63)

Natuurlijk is het een lastig verhaal. Of Farhadi nu wel of niet plagiaat heeft begaan met het maken van deze film, dat moeten de rechters maar uitmaken. Ik kan me als buitenstaander slechts tot feiten beperken en het is nu eenmaal een feit dat Farhadi een goede en veelbekroonde regisseur is. Ook in "A hero" laat hij weer zien dat hij weet hoe je een verhaal moet vertellen, hoe ogenschijnlijk simpel dat verhaal ook is. Met een minimum aan gegevens weet de filmmaker een keten van gebeurtenissen te veroorzaken die maakt dat je als kijker betrokken raakt bij het onrecht dat de hoofdrolspelers wordt aangedaan. 

Rahim heeft een paar dagen verlof uit de gevangenis, waar hij is beland doordat hij is opgelicht door zijn zakenpartner waardoor hij de geldschieters voor zijn eigen bedrijfje niet meer kan terugbetalen. Rahim lijkt op het oog een goed mens, een gescheiden vader met het hart op de juiste plaats. 

Hij heeft een nieuwe relatie, die hij in het lastige Iran niet zomaar bekend kan maken zonder mensen in problemen te brengen. Als zijn vriendin een tas met inhoud vindt, proberen ze in eerste instantie de gevonden goudstukken te gelde te maken om met dat bedrag een deel van zijn schuld te gaan aflossen. Het goudkantoor biedt echter te weinig en Rahim's geweten gaat opspelen: hij hangt briefjes op in de buurt met de melding dat er een tas met inhoud gevonden is, die de eigenaar met een uitgebreide en correcte beschrijving kan terugkrijgen. Deze goede daad werkt in Rahim's voordeel, want er wordt plots geld voor hem ingezameld om te helpen bij de aflossing van zijn schuld: iemand die in zo'n positie een dermate grote vondst gewoon zonder eigenbelang teruggeeft aan de eigenaar, dat moet toch wel een goed mens zijn? Sterker nog: dat is toch eigenlijk een held? 
Rahim kan de lichtpuntjes goed gebruiken maar merkt al spoedig dat er getwijfeld wordt aan zijn geloofwaardigheid. Niet alleen de schuldeiser, ook de arbeidsinspectie zet vraagtekens bij Rahim's versie van het verhaal. Hij moet alle zeilen bijzetten, hij moet de eigenares van de tas terugvinden om zijn verhaal te laten ondersteunen. Met de weinige gegevens die hij heeft begint Rahim de zoektocht, in een ultieme poging om voorgoed uit de gevangenis weg te blijven. 

Met : Sahar Goldust, Amir Jadidi, Mohsen Tanabandeh

FIN - song : Bijan Bijani & Kambiz Roshan Ravan - Deldar e man 

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...