vrijdag, april 08, 2022

Sisters with Transistors - Lisa Rovner

Sisters with Transistors op IMDb (7,4)
 Sisters with transistors op Moviemeter (3,60)

Pittige zit, maar uiteindelijk best een interessante documentaire. Voornaamste objectief van de makers is duidelijk te maken dat de mannen er met de naam en faam vandoor zijn gegaan, maar dat er wel degelijk veel vrouwen aan de oorsprong hebben gestaan aan de wieg van de electronische muziek. Sterker nog, veel vrouwen zijn veel meer pionierend aan de slag gegaan dan veel beroemdere en succesvollere collega's als Jean Michel Jarre, Giorgo Moroder en Riuyichi Sakamoto. Kijk maar eens naar dit rijtje namen: Clara Rockmore , Daphne Oram, Bebe Barron , Pauline Oliveiros, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Eliane Radigue , Suzanne Ciani en Laurie Spiegel. Nooit van gehoord toch? Geef toe. 

De docu neemt ons mee eind jaren 40, begin jaren 50 wanneer Daphne Oram begint met het ontwikkelen van haar eigen technieken waarvoor ze eenvoudige opname-apparatuur gebruikt. We maken kennis met de Theremin, het door de gelijknamige professor ontwikkelde apparaat dat geluid voortbrengt louter door beweging van de handen in een spanningsveld. Tapeloops, feedbacktechnieken, piepen en kraken, de kijker wordt echt wel even op de proef gesteld. 
Aanvankelijk wordt dit nieuwe fenomeen niet als muziek gezien, maar wanneer de reclamewereld geïnteresseerd begint te raken en soundscapes onder hun campagnes begint te plaatsen, ontstaat er een verschuiving. Er komen optredens, sessies, er komt interesse van buitenaf.  Er komt nadruk op de feministische kant van de scene: vrouwelijke muzikanten zijn al schaars, vrouwelijke technici zijn dat ook en als er dan vrouwen opstaan die beiden in zich herbergen, ontstaat er her en der wat wrevel. De scene groeit, ontwikkelt zich uiteindelijk verder in grote symfonische rock en vervolgens de dansscene. Dit alles had niet bestaan zonder de juiste early adopters, early adapters wellicht zelfs. 


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...