vrijdag, april 01, 2022

The Lost Leonardo - Andreas Koefoed

The Lost Leonardo op IMDb (7,5)

The Lost Leonardo op Moviemeter (3,75)

Van jongs af aan altijd zeer geïnteresseerd geweest in de universeel kunstenaar Leonardo da Vinci. Ik weet me nog een programmareeks te herinneren die uitgezonden werd toen ik een jaar of 15 was, fascinerend vond ik het dat een man én mooi kon schilderen/tekenen én gewoon tussendoor aan het uitvinden was én zo ongeveer in zijn eentje de anatomie aan het ontdekken was. Er volgden meer tv-series , er volgden exposities die ik bezocht. Een held , een voorbeeld in veelzijdigheid. 

Ik ging dan ook rechtop zitten toen ik een tiental jaren geleden las dat er een verloren gewaand schilderij van Da Vinci was gevonden. Twee koopjesjagende kunstenaars ontdekten in een depot een "sleeper" , een kunstwerk dat veel meer waard gaat blijken te zijn dan men er op dat moment voor betaald. Het werd aangebracht onder de noemer "náár Leonardo Da Vinci" , dus niet "ván". Het zou een leerlingenwerk kunnen zijn, waardoor goed moest worden geïnventariseerd omdat de waarde van het schilderij toeneemt naarmate het de kunstenaar steeds dichter nadert. Was het van leerlingen van leerlingen of was het van leerlingen ? Dat maakte nogal verschil, dus eerst moest de oudheid en authenticiteit worden vastgesteld. 


Het werk werd ondergebracht bij Dianne Modestini, een toegewijd restaurateur die minutieus begon met de ontleding van het op walnotenhout aangebrachte schilderwerk. Scheuren en kwasten hadden al veel verpest, daarnaast waren er op diverse plekken al overschilderingen geweest om provisorisch te restaureren. Door haar conscientieuze werk raakt Modestini meer en meer overtuigd van het feit dat dit niet uit kringen rondom Leonardo komt, maar dat het is gemaakt door de meester zelf. Ze heeft daar steekhoudende argumenten voor. Ze gunt het schilderij een markante plek in een gerenommeerd museum.

De beide aankopers die op de veiling voor 1175 dollar een interessant beleggingsobject vonden, zien hun gedachten met ze op de loop gaan. Er komen handelaars, schandalig exploiterende handelaars zelfs en via tussenhandel en kunstspeculanten komt het werk in handen van een Russische oligarch , die op zijn beurt het schilderij weer te koop aanbiedt als hij merkt dat hij schandalig is uitgebuit door zijn agent. Terwijl de echtheid van het werk nog steeds niet is aangetoond, gaan de marketingmachines van veilinghuis Christie's met de reputatie van het werk aan de haal. De 1175 dollar aanschafprijs wordt verXvoudigd als er op een spectaculaire veiling 450 miljoen dollar uit de kaftan van de Saoedische sjeik Mohammed Bin Salman vandaan komt. "Salvator Mundi"verdwijnt uit de openbaarheid en slijt zijn dagen in de Arabische woestijn. Kunst kost. 

"The Lost Leonardo" is een spannende documentaire, die je van de ene verbazing in de andere doet vallen. 


Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...