donderdag, oktober 19, 2006

Verspilling

Ook u kent er vast voorbeelden van, van die projecten waar een hoop geld in gestopt is maar waar nooit gebruik van gemaakt wordt.
Een stuk aangelegde snelweg, dat plots ophoudt.
Een bouwput voor een mooi gebouw dat nooit afgetimmerd wordt.

Bij ons in Hoorn hebben we dat met het station. Daar is enkele jaren geleden een van de drie perrons tot maximale lengte verbouwd, omdat dan de meest uitgerekte serie treinstellen van Nederland hier ook kon stoppen. Immers, Hoorn als overloopgemeente kampt al jaren met een uit zn krachten gegroeid aantal forensen.
Mooi hoor, lekker lang perron; ik kan bijna in mijn voortuin instappen tegenwoordig.

Jammer eraan is dat NS na de oplevering prompt besloot om de treinen in te korten. Een bakje of vijf is al een jaartje het maximum dat de drukste spitstijden moet opvangen. Noodgedwongen kozen maat Frommel en ik ervoor om dan steeds maar in de kleine aparte 4-klappertjes hokjes te gaan zitten omdat de coupés doorgaans al niet meer begaanbaar waren.
Maar tegenwoordig is dat zelfs utopisch. Sinds het nieuwe schooljaar, sinds het eind van alle vakanties is de trein zo goddeloos druk en zo goddeloos kort dat we drie van de vijf dagen stáán (omdat op de trap zitten vaak al niet meer lukt, BEZET!).

De NS had zich een hoop geld kunnen besparen, door het perron in plaats van te verlengen gewoon een goed stuk in te korten. De vrijgekomen ruimte hadden ze dan kunnen vergeven aan winkeltjes, daar zijn ze de laatste jaren vooral mee bezig.

Andere oplossing is natuurlijk een uur vroeger met de trein te gaan....

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Jammer he dat Hoorn een eindhalte is, er zijn echter vage plannen om ooit een tunnel te graven onder die waterplas richting Thialfstad(t)ion. Tegen de tijd dat je met pensioen gaat gaan ze er misschien werkelijk over nadenken. Tja, tot die tijd wordt het behelpen, bemachtig een machinistensleutel en ga naast de meester zitten.

begt zei

ik moest vroeger altijd al dicht bij de meester zitten (en zie wat er van me is geworden..)