dinsdag, maart 20, 2012

Black Venus- Abdellatif Kechiche


Zelden keek ik een film met zoveel uitstelgedrag en toch volharding uit. Zijn meerdere redenen voor:
- ten eerste duurt de film 2,5 uur. dat is veel te lang voor dit verhaal, kon zo een uur van af.
- ten tweede is het onderwerp naargeestig, mensonvriendelijk en daardoor niet geen prettige zit.
- een aantal van de rollen in de film zijn zwaar karikaturaal neergezet.

Waarom ik m dan toch uitzat? Omdat het een waar gebeurd en mensonterend verhaal is, omdat Olivier Gourmet een keertje geen ingetogen schlemiel speelt maar een uitbundige exploiterende naarling. En omdat je toch wilt weten of er iets aan rebellie en opstand in de hoofdrolspeelster zit..

We schrijven begin 1800, in de hoofdsteden Londen en Parijs gaat een golf van zinderende spanning rond: een circusact is er in geslaagd een heuse Hottentot-vrouw te exposeren. Iedereen is nieuwsgierig naar het negroïde , wilde en ongetwijfeld beestachtige wezen dat ze in een korte show te zien krijgen.
Saartjie Baartman, om haar gaat t, is afkomstig uit Zuid-Afrika en is in het westen een beter leven beloofd: ze zou een heuse actrice worden. Niks dus, ze is circusact en levende attractie. De mensheid vergaapt zich, vooroordeelt er naar hartelust op los. De zedenregels worden afgetast, de wetenschap dringt voor om aandacht en niemand niemand luistert naar de dame in kwestie.

Schokkend, naar. Maar toch zien (al had 100 minuten voor deze film ook volstaan).

Geen opmerkingen:

Back to Black - Sam Taylor-Johnson

Back to Black op IMDb (6,7)   Back to Black op Moviemeter (2,80) Ik houd erg van biopics (vooral omdat ze doorgaans zijn gebaseerd op een kr...