donderdag, maart 15, 2012

The first grader- Justin ChadwickBekeken in het kader van een mogelijk onderwijs-themadagje op ons filmeiland. De overtuiging dat deze film het goed gaat doen bij ons vaste publiek is er zeker, de gedachte dat ie minder frequente bezoekers gaat boeien is er ook.

Ook deze film is een "waargebeurdje" , althans: based on a true story.


Na jarenlange oorlogen in Nigeria komt de regering met herstelmaatregelen. Een van de zaken die wordt afgekondigd is: gratis onderwijs voor iedereen. Wat voor ons vrij gewoon is, was daar helemaal niet zo. En dat blijkt onder andere uit de schoolaanmelding van Kimani N'gan'ga Maruge , kortweg Maruge. Hij is namelijk al 84 jaar, als hij zich voor het eerst bij de poorten van de school meldt. De reden is helder: hij wil leren lezen, hij heeft een brief waarvan de inhoud hem totaal onbekend is.
Er ontspint zich een spel van voor- en tegenstanders, van tegensl√°gen ook.

De verdere ontwikkeling kunt u wel raden, erg verrassend is het allemaal niet maar het blijft zeer zeker een mooi en ontroerend verhaal. Vooral om dat laatste absoluut een aanbeveling voor u.

1 opmerking:

Peter te Riele zei

Belangrijke correctie: het gaat niet om Nigeria maar om Kenia.
Interessant is ook hef fenomeen media, macht, aandacht en principes. De drijfveren van de 84-jarige ontvouwen zich steeds meer dankzij flashbacks.