vrijdag, januari 25, 2013

The Master - Paul Thomas Anderson

The Master op IMDb

Die blijft nog wel een paar dagen onderhuids, deze film. Ik ben er nu- na een nachtje slapen- nog niet uit hoe heel erg goed hij eigenlijk is. Goed, dat sowieso. Waanzinnig goed geacteerd, dat ook.

Maar het is het verhaal dat je bezighoudt: het is aan de kijker om te responderen op het charlatangedrag van de sekteleider. Ben je er gevoelig voor? Zegt ie eigenlijk zinnige dingen? Praat ie poep? Zou jij ooit voor zulke praatjes vatbaar zijn?

Dat is het knappe van deze film: zelf ben ik een man met een tamelijke weerzin tegen massahysterie en religieuze waanzin , dus ik ga wellicht anders in de zaal zitten dan andere mensen. Maar ik moet een reeks petten afnemen voor regisseur P.T. Anderson ("There will be blood" en het onovertrefbare "Magnolia") die zorgt voor een inkijk en inkeer-moment.

De conclusie dat de manipulator niets is zonder de gemanipuleerde is terecht. De conclusie dat de gemanipuleerde óók naar de kloten was gegaan als hij niet in de sekte beland was, idem . De conclusie dat het spel van aantrekken en afstoten een replica is van het ware leven met vriendschappen en relaties, dito.

Schitterend dat regisseur Anderson , hoofdrolspeler Joaquin Phoenix en mijn favoriet Philip Seymour Hoffman me dit allemaal als huiswerk meegeven na de film. Ik neem deze nog een tijdje mee, ik voel me zelfs ingescript.

3 opmerkingen:

Peter te Riele zei

Jammer, ik heb wat gemist. Wat had ik graag met je (na)gesproken over de film en andere zaken. Ik hoop dat we snel kans zien om het in te halen.

begt zei

Dat hoop ik ook, Peter. Laten we maar proberen die 2 volle agenda's weer op elkaar af te stemmen.

In de tussentijd: ga deze in ieder geval zien. Het is me nogal een spraakmakende film.

Peter te Riele zei

Jouw recensie triggert me wel. Lijkt me wel een film voor mij, niet voor Riky. Wordt vervolgd!

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...