zaterdag, maart 16, 2013

Lust, caution - Ang Lee

Lust, Caution op IMDb
Langwerpige en trage thriller die aan alle kanten intrigeert. Niet alleen omdat er op de credits staat dat ie Chinees/Taiwanees/Amerikaans én HongKongs is. maar vooral omdat ie op een prettige manier op twee genres hinkt. Het is aan de ene kant een politieke thriller en aan de andere kant een semi-erotisch liefdesverhaal.

Speelt ergens in de vroege jaren van de vorige eeuw: Shanghai ligt onder beleg van Japan én Shanghai voelt als wat vrijgevochtener stad druk uit de overige delen van China.
Een jonge studente raakt betrokken bij een verzetsgroep die uiteraard tegen de bezetter vecht, maar die zich vooral richt op het wegwerken van de repressieve eigen bestuurders. Wang, de studente, blijkt een begenadigd actrice en wordt ingezet om te infiltreren in leven en huishouding van de botte potentaat Yi.
Dat lukt, veel mahjonggen en liegen over haar handelsrelaties brengen haar steeds verder in de hofcultuur van deze man, die ze uiteraard uiteindelijk gaat ontmoeten.
Hoewel bedoeld om de dagelijkse handel en wandel van de man in kaart te brengen en hem aldus te kunnen uitschakelen, leiden de ontmoetingen tussen beiden tot een knetterend gepassioneerd spel . En dat spel wordt serieus, en dat serieuze wordt een heftige seksuele afhankelijkheid. Hetgeen botst met haar door het verzet opgelegde taken.

Schitterend vormgegeven door meesterregisseur Ang Lee, deze spraakmakende (nu al bijna) klassieker.
Kijken! De volle 160 minuten!

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...