donderdag, maart 28, 2013

Mine Vaganti- Ferzan Ozpetek

Mine Vaganti op IMDb
Hij heeft zich terdege voorbereid, onze hoofdpersoon Tomasso. Vanuit Rome terugkerend naar zijn ouderlijk huis staat ie op het punt om z'n coming-out aan zijn familie te doen. En dat is een waagstuk, zijn vader kennende.
Voor het grote diner licht hij eerst zijn broer in, onthult zijn geheimen: dat ie helemaal niet de zaak van vader wil overnemen, dat ie in Rome schrijver wil worden en dat ie dus hoopt met zijn onthulling uit huis gezet te worden. Zodat zijn broer zn aandeel in het bedrijf krijgt en in een gespreid bedje komt. Broer luistert geduldig en begripvol.
Het diner: Tomasso tikt een glas aan en wil van wal steken. Voordat hij daaraan toe komt, overstemt broer Antonio hem. Die begint een beeldspraak over een jongen die in het verleden gebukt ging onder zijn geheim, die jeugdvrienden daardoor pijn heeft gedaan en die dat allemaal wil rechtzetten. En dat nu doet door zijn coming out te doen.
Antonio is zijn broer dus voor. Vader vaart uit tegen hem, zet hem het huis en de familie uit en plots moet Tomasso toch doen wat hij niet wilde. Hij ziet zich geplaatst als leidinggevende in het pasta-bedrijf van vader. Een vader die nog onwetend is van zijn geheim en een tweede hartaanval niet zou overleven. Alleen oma begrijpt hem, maar die heeft dan ook zelf haar verleden als ongeleid projectiel (Mine Vaganti dus) als reflectiepunt.

Ingenieus script, mooie rollen van o.a. Riccardo Scamarcio (o.a. La Meglio Gioventu en Une Romanza Criminale) . Italiaans doet het bij mij vaak wel, deze kwam ook fijn binnen. 

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...