zondag, mei 05, 2013

Hannah Arendt - Margarethe von Trotta

Hannah Arendt op IMDb
Ontzaglijk belangwekkende film, Althans voor mij. Maar wellicht voor meer medeleden van de mensheid.
De film is , hoewel biopic, eigenlijk een ode aan het denken. En meer specifiek: aan het vrijdenken, het onafhankelijke denken.
Hannah Arendt had reeds enkele belangrijke werken op haar naam staan op het moment dat de Mossad meneer Adolf Eichmann op Zuid-Amerikaans grondgebied gijzelde en ter berechting ontvoerde naar Israël,
Arendt, zelf joods vluchtelinge voor diverse regimes, besluit dat het aanstaande proces een uitstekende gelegenheid is om haar filosofische denkbeelden op los te laten en toe te passen.
Ze chartert een correspondentenklus bij the NewYorker en vaart af naar Jeruzalem. Hoewel dat voor haar een thuiskomst zou moeten zijn in dat tijdsgewricht, begint het hier pas voor haar.
Is ze nou echt de enige die in de rechtszaal Eichmann als een andere man leert bekijken? Als een simpele uitvoerder van bevelen ipv een kwade genius? Als een niet mondige ambtenaar ipv een alwetende genadeloze moordenaar?
Ze worstelt met haar verslaglegging en negeert bij thuiskomst in eerste instantie de druk van deadlines. Als ze dan daadwerkelijk met haar stukken komt , barst de bom.
Vanaf hier komt de vrijheid van denken in het gedrang van Pavlov-reacties, komt onafhankelijkheid onder druk te staan van massapsychose. Komt een eigen mening knel tussen een lawine van gesundes Volksempfinden.

Op schitterende wijze vecht Arendt zih terug als ze zich verlaten ziet door oude vrienden, als ze haar baan dreigt te verliezen en als ze dagelijks bedreigd wordt in hatelijke fanmail.
Een ware levensles voor iedereen, onnavolgbaar bij vlagen maar een geweldig appèl aan het intellect, aan het menszijn zonder ras te zijn, aan het denken óver het denken. Impressive.

En ja, deze film is zo belangwekkend van toon dat je het amateurtoneel dat je voorgeschoteld krijgt makkelijk vergeet. Slechts enkele acteurs halen een persoonlijke voldoende, maar het maakt dat script en zeggingskracht van de film alleen maar beter uitkomen. Ga m zien! En ga denken!!!


Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...