zondag, mei 26, 2013

Holy Motors - Leos Carax

Holy Motors op IMDb
Niet vergelijkbaar met enig andere film die ik gezien heb. En dat zijn er nogal wat. Ik ging er nogal sceptisch in, had sterk wisselende verhalen gehoord en die begrijp ik nu. Maar ik heb me van begin tot t eind vermaakt met deze bizarre, monsterlijke, complexe, onlogische en vooral onuitlegbare film. Schitterend.

Monsieur Oscar zegt z;n kinderen gedag en wandelt naar de auto met chauffeur die voor hem klaar staat. Nou ja, auto: tis ongeveer anderhalve limousine waarin Oscar van werkplek naar werkplek gereden wordt. Oorspronkelijk denk je met een zakenman van doen te hebben, maar al ras blijkt dat hij een rol speelt.
Wat zeg ik: vele rollen. Een stuk of acht per dag. Dit is dan ook geen mozaïekfilm. Denis Lavant is een mozaiek-acteur. En hoe.
Uitermate geloofwaardig speelt hij menselijke monsters , zakenlui, op sterven liggende ooms, moordenaar én vermoorde, oud-geliefde. Zonder enige verhaallijn belanden we van t ene verkleedfeest in t andere, en Oscar moet hard werken voor zijn geld.

Belachelijk. En belachelijk goed. Zelden zag ik een film die zo niet klopte en toch zo binnenkwam. Ik zeg: plus één!

Geen opmerkingen:

Tomiris (aka The Legend of Tomiris) - Akan Satayev

  Tomiris op IMDb (6,2) Tomiris op Moviemeter (3,07) Mezelf gedwongen om weer even buiten mijn gebaande paden te kijken. Als "huiswerk&...