dinsdag, juli 28, 2015

Kenau - Maarten Treurniet

Kenau op IMDb
Natuurlijk sla ik er ook wel een paar wegens "niet te doen" over, maar doorgaans probeer ik de grotere vaderlandse producties wel te bekijken. Hoeft niet stante pede, mag ook in een later stadium. Zoals deze: historisch verantwoorde films wil ik altijd wel even proberen vanuit mijn geschiedenis-interesse.
1572, net na de beeldenstorm, aan het begin van de 80-jarige oorlog. Alva is door Filips II aangewezen als de man die de Nederlanden onder de knoet moet krijgen. Stadje voor stadje krijgt hij onder de duim, een schrikbewind van jewelste voert hij. De volgende stad op de nominatie van onderwerping is Haarlem.
Kenau Simonsz Hasselaar is een ondernemende weduwe die een scheepswerf runt. Ze is van hard werken en geen rare fratsen. Twee dochters, een ervan rebelleert en dweept lichtelijk met het nieuw opkomende protestantisme. Als ze daartoe een mini-beeldenstormpje uitvoert in de Bavo-kathedraal gaat het mis , wordt ze opgepakt en terechtgesteld door de katholieken, de "papen" in Utrecht.
Het verandert Kenau. Ze verhardt en ze raakt politiek en activistisch betrokken bij het verdedigen van haar eigen stad. De rest is geschiedenis: ze wordt een boegbeeld van feministische geschiedenis, ze weerstaat de spanjaarden en ze wordt een spreekwoordelijk lemma. Manwijf. Dat valt wel mee, het is moeilijk om Monic Hendrikx zo te zien, maar ze speelt inderdaad een stoere rol.

Niemendal-film hoor, alsof het een verplichting was om over deze dame iets te gaan maken. Ietwat geromantiseerd natuurlijk, zoals dat in Holland hoort. Dat maakt ons een dapper volk.

Met : Monic Hendrikx , Barry Atsma, Sally Harmsen

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...