dinsdag, augustus 04, 2015

La Loi Du Marché- Stéphane Brizé

La Loi du Marché op IMDb
Man Man Man. Wat een verschrikking. Wat een vernedering.
Mocht je als man (of vrouw) op leeftijd in de ongelukkige omstandigheid komen dat je zonder werk raakt, bereid je dan voor. Tref maatregelen, harnas je, zorg voor een goed zelfbeeld.
Waarom? Omdat je anders de bietenbrug op gaat, omdat je gefileerd wordt. Omdat je gedemotiveerd wordt ipv andersom. Omdat ze je ontmenselijken, omdat ze je een nummer geven en je opnemen in de machinerie.
Thierry , om en nabij de vijftig, raakt werkloos bij een massa-ontslag. In den beginne is hij strijdbaar, gaat hij mee met vakbonden en actieleiders die zaken willen aanspannen om genoegdoening te krijgen. Alles leuk, maar werk krijg je er niet mee terug. Thierry doet cursussen voor omscholing, maar krijgt daarover ook de wind van voren:  "wat denk je nou? Dat mensen je nu gaan aannemen omdat je een kraanmachinist-opleiding hebt gevolgd terwijl je nog nooit op zo'n machine hebt gewerkt?"
Als hij tegenwerpt dat die cursus toch echt door arbeidsbureau en UWV werd voorgesteld en voorgeschoten, snapt u zijn positie: hij is speelbal van organisaties die de zaken doorschuiven, die dossiers behandelen alsof ze niet over mensen gaan maar over plekken. De wet van de markt.
Toch lukt het Thierry, na heel wat pijnlijke momenten (de scene waarin hij feedback krijgt van zijn collega-arbeidslozen is gruwelijk pijnlijk en mensonterend). Hij vindt een baantje als beveiliger in een supermarché. Lager salaris, beneden zijn niveau maar hey, het is een baan.
Ook daar ervaart hij de macht van de werkgevers.  Hij heeft er grote moeite mee dat hij armlastige winkeldieven moet oppakken (van jong tot oud), maar vooral ook dat hij zijn collega's moet bespieden om te zien of die hun werkzaamheden wel "zuiver" uitvoeren.
Hij komt geestelijk in de knel en is op weg naar catharsis.

Voor mij (als mede vijftiger) een enorm heftige film, die je de toekomst met angst en beven aan doet zien.
Met oa : Vincent Lindon (die we kennen van Welcome), Karine de Mirbeck

Geen opmerkingen:

Moonage Daydream - Brett Morgen

Moonage Daydream op IMDb (8,2) Moonage Daydream op Moviemeter (3,69) De niet-Bowie-liefhebber zal zijn bedenkingen hebben maar als je ook ma...