zondag, april 17, 2016

Jin ling shi san chai (The Flowers of War) - Zhang Yimou

The Flowers of War op IMDb (7,6)
De intenties waren goed, daar twijfel ik niet aan. Die 7,6 waardering op IMDb komt immers ergens vandaan. Blijkbaar ging ik er met de verkeerde verwachtingen in, blijkbaar hoopte ik iets terug te zien van die puntige werken als "Het Rode Korenveld" of "Ju Dou", desnoods iets van "Raise the red lantern". Stuk voor stuk titels van deze regisseur die iets prangends hadden, iets van verholen maatschappijkritiek wellicht. Maar Yimou is ingekapseld door de Chinese machthebbers: na jarenlang op de kritische lijsten te hebben gestaan mocht hij in 2008 de opening van de Peking-spelen regisseren. Sindsdien is hij arrivé, en lijkt hij films te maken die de overheid beter bevallen.

In deze film geeft hij feitelijk een gortdroge registratie van het beleg van Nanking in 1937. Japan valt China overal aan en in deze grote stad gaat het behoorlijk fout voor de bevolking. John Miller (Christian Bale) belandt op zijn vlucht in een grote kerk, handig om zich even schuil te houden. Twee wonderlijk verenigde groepen bemensen die kerk dan al: de ene is een groep jonge schoolmeisjes, de andere is een groep ervaren prostituees. De priester is vermoord, er is nog slechts een van zijn helpertjes die overleefde. Miller voelt in eerste instantie meer voor de groep publieke dames, maar als de Japanners dreigen de kerk te bezetten en de jonge meisjes te ontmaagden, wordt het goede mens in hem wakker. Hij doet zich voor als de priester des huizes en maant - RodeKruisvlag in de hand- de soldaten te vertrekken.
Het wordt een competentiestrijd tussen hem en de Japanners, met de jonge schoolmeisjes als inzet. Langzamerhand krijgt hij hulp van de prostituees, ook zij zien in iedereen in de kerk in hetzelfde schuitje zit.

Geen opmerkingen: