woensdag, april 13, 2016

Trumbo - Jay Roach

Trumbo op IMDb (7,5)
Intrigerende film. Dit vooral doordat dit waargebeurdje over een zeer interessante periode uit de Amerikaanse geschiedenis gaat. Een geschiedenis die zich ook nog eens herhaalt, maar dan meer op Europees (en vooruit: op Nederlands-nationaal) niveau. De raakvlakken van de communistenjacht in de VS-jaren '50 en de jacht op "politiek-correct' in het Europa van nu zijn onmetelijk. Bij het bekijken van de film kreeg ik het ongemakkelijke gevoel dat Europa aan de vooravond staat van een vergelijkbare fase: dat mensen, die niet per sé "patriottisch"/ "nationalistisch"/ "landslievend" of vergelijkbaar denken, verdacht zijn. En zwartgemaakt dienen te worden.
In de VS van die tijd ging het allemaal nog een stapje verder (we zijn gelukkig nog niet zover). Toenmaals werd de toegang tot de arbeidsmarkt ontzegd aan mensen die "on-Amerikaanse activiteiten" verrichten (lees : ruimer denkbeelden hadden dan louter "Hup Uncle Sam"juichen). En sterker nogL men werd voor het gerecht gesleept, het cachot in geworpen als ware men criminelen. In het land van de onbegrensde mogelijkheden, in het land van the First Amendment. Nog maar 60 jaar geleden he, mensen. Met een uitloop naar halverwege jaren 670, net 40 jaar geleden. Ik was er toen al..
Dalton Trumbo is meester-scriptschrijver in Hollywood. Alle grote regisseurs willen met hem werken en niet voor niets: hij brengt ze succes. Totdat.. Totdat de jacht geopend wordt op mensen die in de jaren 30 een lidmaatschap aangingen van de Amerikaanse Communistische Partij. Die mensen zijn verdacht, want ze juichen minder hard over de verrichtingen van de Yanks in WOII. En als de voormalige bondgenoot Rusland naoorlogs opeens de vijand wordt en  de Koude Oorlog zijn aanvang neemt, begint de grote schoonmaak. Acteurs, regisseurs en scriptschrijvers komen in het spic-en-span gemaakte Hollywood niet meer aan de bak. Trumbo gaat met 10 gelijkgestemden in het verweer, maar verliest. Hij belandt in de bak , het gezin aan de bedelstaf. En zo nog 10 gezinnen.
Na zijn vrijlating verzint hij de ultieme wraak: onder pseudoniemen begint hij als een gek scripts af te leveren om zo de boycot te ontduiken. Het werkt, hij begint weer geld te verdienen. Hij roept zijn oude maten op om mee te schrijven en ze creëren een ondergrondse industrie. Met veel succes ook nog: tot twee maal toe wint een alias van Trumbo de Oscar voor het beste script. Waargebeurd he, mensen?
De film gaat vooral in op de persoonlijke strijd van het gezin Trumbo. En van al die andere getroffen gezinnen. In een fantastisch mooie eindspeech overziet Trumbo in 1970 deze hectische periode. Mooi en gevoelig.

Met oa: Bryan "Heisenberg" Cranstron, Diane Lane,, Louis C.K. en Helen Mirren


Geen opmerkingen: