vrijdag, april 01, 2016

Tehilim- Raphael Nadjari

Tehilim op IMDb (6,1)
Een oudje tussendoor, stond reeds lang op de harde schijf en die behoefde opschoning.
Lekker trage vertelling over de verwerking van gemis. Een doodnormaal gezin in Jeruzalem, waarvan de vader van de ene op de andere dag na een bizar auto-ongeluk verdwijnt. Oudste zoon zit naast hem en gaat na de crash hulp halen. Als hij terugkomt, staat de auto nog tegen de boom. Zijn jongste broertje ligt gewond achterin, maar vader is achter het stuur verdwenen en onvindbaar.
Een moeizaam gezinsproces begint: vanwege hun streng-religieuze achtergrond wordt er in eerste instantie vooral gebeden voor de terugkeer van papa, maar gaandeweg verliest moeder daarin het vertrouwen. Ze bonjourt de rabbi (die gewoon tot de familie behoort overigens) en zijn gevolg haar huis uit en wil zelf in kleine kring de zaken op een rijtje proberen te krijgen.
Oudste zoon Menahem beschouwt dat als verraad. Verraad aan zijn vader, maar ook verraad aan zijn god. Hij zoekt opnieuw zijn opa rabbi op en begint eigenhandig acties op touw te zetten.
De tijd heelt in deze film geen enkele wond, sterker nog: de tijd zaagt ze er steeds dieper in. Niemand staat meer stevig in zijn eigen schoenen, het cement is uit het gezin gesleten.

Moeizame film, maar in zijn geheel wel een geloofwaardige vertelling. Een verdrietige, dat wel. Maar daar zijn we niet bang voor.

Geen opmerkingen: