donderdag, april 14, 2016

Far from the madding crowd- Thomas Vinterberg

Far from the madding crowd op IMDb (7,1)
Boekverfilming uit de historische Britse literatuur. Het boek van Thomas Hardy speelt op het Engelse platteland, in het Victoriaanse tijdperk rond 1870. Landadel heerste nog, de eigenaar van de landerijen was heer en meester.
Bathsheba erft van haar oom een groot landgoed. Veel personeel, veel meters en veel dieren maar ook een vervallen geheel. Als de boel dreigt af te branden, wordt ze gered door een toevallige passant, in wie ze de buurman herkent van de tante waar ze na het overlijden van haar ouders zo lang woonde. Die buurman vond haar leuk, vroeg haar zelfs ten huwelijk en bood haar daarmede een redelijk zekere toekomst als eigenaresse van een klein maar fijne boerenvesting.
De posities zijn gewisseld, zij (Carey "kuiltjes" Mulligan) is nu plots de dame van standing en hij (Matthias 'Rundskop" Schoenaerts) de man die werk zoekt. Ze neemt hem in dienst en hij toont zich loyaal. Met geen woord rept hij tot iemand over zijn gevoelens voor zijn bazin, zelfs niet als ze hem keer op keer om raad en bijstand vraagt. Haar situatie vraagt erom dat ze  "op stand" trouwt. De rijke landeigenaar van het landgoed naast het hare dingt naar haar hand, maar ook de joyeuze soldaat die het- ondanks zijn overheidsbetrekking - met de regeltjes allemaal niet zo nauw neemt.
Steeds als er iets mis gaat, als Bathseba zich in de verkeerde armen dreigt te werpen, is daar die oude vertrouweling.  Die niets begrijpt van haar spel van aantrekken en afstoten, maar die zijn loyaliteit serieus neemt.

Prachtige rol opnieuw van de majesteuze Matthias Schoenaerts, een zinderend acteur die met zijn blikken zowel dierlijke agressie als mannelijk begrip uitstraalt. Heerlijk om naar te kijken, en mevrouw Mulligan doet opnieuw waar ze voor ingehuurd wordt: ze speelt weer de getroubleerde dame die aan de buitenkant olijk en steels schijnt maar van binnen met stormen te kampen heeft.
Geen wereldschokkende film, wel prettig om te kijken.

Geen opmerkingen: