donderdag, oktober 06, 2016

Testament of Youth - James Kent

Testament of Youth op IMDb (7,3)
Mooi gecombineerd drama. Er zit een stukje vrouwenstrijd in, een stukje "growing up in public" , een stukje Victoriaanse zeden en een fors stuk oorlog.

We schrijven 1914, plaats van handeling is Engeland. Vera is een mondige jongedame met een eigen wil. Ze haakt aan bij de vriendengroep van haar broer, die op het punt staat om massaal uit te reizen naar hun respectievelijke studies op Cambridge. Vera wil ook, maar helaas leeft zij in de tijd dat vrouwen niet heel makkelijk een studieplaats bereiken omdat vrouwen nu eenmaal voorbestemd zijn voor andere zaken. Ze vecht door, ze mag toelatingsexamen doen en ze slaagt.
In de tussentijd heeft ze romantische gevoelens ontwikkeld voor Roland, een aristocratische jongen die net als zij gek is van poezie. Alles lijkt zich gunstig te ontwikkelen als de eerste wereldoorlog uitbreekt. Stuk voor stuk wordt Vera " beroofd"  van haar vrienden: ze worden allemaal opgeroepen of melden zichzelf aan om te gaan vechten.
Vera verliest haar interesse in de poezie, althans: haar gedachten gaan andere kanten op. Ze wil iets doen voor de soldaten, voor haar vrienden en meldt zich aan als verpleegkundige aan het front.
Gruwelijke gevallen krijgt ze onder haar hoede, waaronder - hoe verrassend- af en toe ook een bekende.
Tijdens verlof blijkt dat Roland emotioneel afgevlakt is, zijn liefde lijkt bekoeld maar voor de kijker is duidelijk dat het hier om PTSS gaat. Vera ziet met lede ogen aan hoe haar lief wegglijdt en besluit te redden wat er te redden valt: ze maken trouwplannen. Bij het volgende verlof. Echt.

Een waargebeurd verhaal, het leest als een gruwelijke combi van romantiek en oorlogshorror. Wat zijn er toch veel mensenlevens stukgemaakt. Ondanks dit kent de film toch ook een zachte kant. Niet onaardig als geheel.

Met : Alicia Vikander, Taron Egerton, Kit Harington

Geen opmerkingen: