woensdag, oktober 26, 2016

La Fille Inconnue- Jean-Pierre & Luc Dardenne

La Fille Inconnue op IMDb (6,4)
Een niemendal verheffen tot een indrukwekkend intrige. Het is de waarachtige meesterkunst van de gebroeders Dardenne. Diep tragisch sociaal drama, op de huid gefilmd en doorgaans handelend over zoiets kleins dat je direct het grotere geheel ziet. Het kost me weinig moeite om voor te stellen dat heel veel mensen hier niets mee kunnen, maar ik ben een sucker voor dit soort sociaal drama.

Jenny Davin is een jonge huisarts met het hart op de goede plaats. Ze neemt tijdelijk een praktijk over van een arts op leeftijd, kort voordat ze zelf de grote stap maakt naar een eigen deelname in een grote maatschap.
Ze werkt hard, ze werkt een stagiair in en maakt lange dagen. Aan het eind van een dan die dagen is ze, afrondend, in gesprek met de stagiair als de bel gaat. Ze zitten al meer dan een uur over te werken en besluiten de deur niet te openen. Immers, als het urgent is belt iemand nog eens aan en dat gebeurt in dit geval niet.
De volgende dag krijgt ze bezoek van de politie. Of die haar camerabeelden even mogen bekijken: er blijkt langs de rivier een lichaam gevonden te zijn van een jonge Afrikaanse vrouw en het vermoeden bestaat dat ze kort voor het fatale moment nog bij deze artsenpraktijk heeft aangebeld.
Dat blijkt het geval te zijn en Jenny ontwikkelt een fors schuldgevoel. Hoewel de politie duidelijk maakt dat haar geen blaam treft, gaat ze toch ook zelf op onderzoek. Met de foto van het slachtoffer struint ze door de achterstandswijk, steeds maar vragend of iemand haar kent. Mensen voelen zich in het nauw gedreven door de vragen en reageren bits en afwerend, maar Jenny vindt geen rust. Ongemerkt raakt ze steeds verder verstrikt in het zich langzaam dramatisch ontpoppende levensverhaal van het jonge slachtoffer.

Meer is het niet , deze film. Maar de wijze van filmen en vertellen maakt dat het indringend is, dat je wordt gepakt door de wilskracht en sociale moed van deze jonge vrouw. Die daarbij overigens zeer sterk acteert en daarvoor met een gouden Cesar beloond is.
Ik hartje Dardenne.

Met : Adele Haenel, Olivier Gourmet, Olivier Bonnaud, Jeremie Renier 

1 opmerking:

Peter te Riele zei

Dank voor de recensie. Deze film zou anders aan mijn aandacht zijn ontsnapt. Nu wil ik 'm graag zien.