maandag, oktober 17, 2016

La Danseuse - Stéphanie di Giusto

La Danseuse op IMDb (6,1)
Visueel wervelende film, dat is helemaal tiptop in orde. Maar na afloop blijft er toch een vraag open staan: waar heb ik nu naar zitten kijken? Was het een kostuumfilm? Was het een relatiedrama? Was het een biografie?
Het kwam er nu op neer dat het van alles wat was. En dat onbestemde zit ietwat dwars, maar ach, het hoeft het eindoordeel niet in de weg te zitten. Wat mij betreft een voldoende, voornamelijk binnengesleept op de mooie cameravoering. Dicht op de huid gefilmd, dat versterkt de intensiteit.

"La danseuse" handelt over Marie-Louise Fuller, een dame die aan het begin van de jaren 90 van de 19e eeuw naar New York trekt na de moord op haar vader. In New York begint ze voorzichtig aan de opbouw van een acteercarrière, maar ze wordt daarbij gehinderd door haar streng-Victoriaanse moeder. Marie kiest voor de dans, omdat ze daarin meer kansen ziet voor toneelpresence.
Het werkt, ze ontwerpt een jurk die wappert en wikkelt in de stormachtige bewegingen die haar dansmoves vormen. Publiek is nog niet heel enthousiast en als ze steeds maar geen poot aan de grond krijgt, waagt ze de oversteek naar Europa om in Parijs te slagen. Dat lukt: na een moeizame start vindt ze een vaste plek in de Folies Bergeres. De mensen zijn dolenthousiast, ze wordt publiekslieveling en kan uiteindelijk zelfs overstappen naar L'Opera, het walhalla van de podiumkunst.
Het stapje hoger zit haar in de weg, ze teistert haar lichaam om de fysieke eisen van haar dans te blijven beantwoorden. Ondertussen staat ook haar privé-leven niet stil: een rijke graaf dingt naar haar hand maar er dient zich ook een nieuw danseresje aan, dat over lijken blijkt te gaan om de belangrijkste schijnwerpers op zich te krijgen. Al die beslommeringen doen Loie (zoals MarieLouise inmiddels heet) bijna bezwijken onder de druk.

Met: Soko , Gaspard Ulliel, Lily-Rose Depp , Francois Damiens

Geen opmerkingen: