zaterdag, december 24, 2016

Krigen (A war) - Tobias Lindholm

Krigen op IMDb (7,1)
Wat aanvankelijk de zoveelste oorlogsfilm over Irak of Afghanistan lijkt, pakt uiteindelijk toch interessant uit. Krigen is namelijk wel een oorlogsfilm, maar dan een die zich gaandeweg richt op het lastige onderdeel "oorlogsrecht" en "mensenrechten". En dat dan verpakt in een menselijk verhaal over een commandant die de beste beslissingen voor zijn personeel wenst te nemen, die een liefhebbende vader voor zijn kindertjes in het thuisland is, die idealen heeft over hoe de wereld eruit zou moeten zien maar die het een niet met het ander verenigd krijgt.

Claus Michael Pedersen leidt een compagnie Deense soldaten middenin de brandhaarden van Afghanistan. Dagelijks voert zijn groep patrouilles uit om Taliban-strijders te pakken en uit te bannen. Wantrouwen van en naar de bevolking: wie is zuiver, wie is dubieus en wie is hoe dan ook fout? Achter elke muur zit een vijand, totdat het tegendeel bewezen is.
Bij een van die patrouilles gaat het faliekant mis, een van zijn mannen raakt zwaargewond. Uitgerekend de man die hij enkele weken "binnendienst" had beloofd omdat deze bang was nadat een van zijn maten was omgekomen. In het heftige vuurgevecht dat volgt neemt Claus overhaast een zware beslissing: hij vraagt om luchtsteun zodat de plek waar de schoten vandaan komen tot stilte wordt gebombardeerd. Zodat hij zijn mannen weg kan dirigeren van deze plek des onheils.
Bij die bombardementen komen elf onschuldige burgers om. Het maakt niet uit dat er ook Taliban tussen verstopt zaten, de burgerslachtoffers worden Pedersen zwaar aangerekend. Hij moet stoppen, hij moet naar huis en hij moet voor de krijgsraad.
Een zwaar proces volgt, het OM is vastberaden haar morele gelijk te halen en Pedersen voor vier jaar achter de tralies te krijgen. Maar dan is er buiten de compagnie gerekend: stuk voor stuk laten de mannen in hun antwoorden zien dat het hier om een hele complexe situatie ging, dat er snel gehandeld en besloten moest worden. Te snel wellicht, maar dat is acheraf makkelijk praten vanuit het thuisland

Interessant spel , het maakt de film een morele test voor jezelf. Oorlog is natuurlijk nooit goed, maar kun je je verplaatsen in de beslissingen van mensen die daar hun nare werk moeten doen?

Een keur aan bekende Deense acteurs komt voorbij, alsof de film tussen de opnamen van Borgen en nog wat is opgenomen.

Met: Pilou Asbaek, Tuva Novotny, Soren Malling, Dar Salim

Geen opmerkingen:

There's always hope - Tim Lewiston

There's always hope op IMDb (5,0)   There's always hope op Moviemeter (1,88) Gewoon een zoetsappig filmpje, maar dat kon deze kijker...