dinsdag, december 13, 2016

Neruda - Pablo Larrain

Neruda op IMDb (7,5)
Bijzondere film. Voor mij viel het allemaal goed uit, maar ik kan me voorstellen dat mensen het geheel pretentieus dan wel vaag vonden. Ieder het zijne, maar ik kon hier wel wat mee.
Er wordt wat gevraagd van de kijker. De regisseur wil dat je meedenkt in het spel dat de achtervolgde dichter en de jagende politieman spelen. Volcontinu zijn ze met elkaar bezig, maar op wonderlijke wijze weten ze lijfelijke ontmoetingen steeds te voorkomen.

Pablo Neruda is een van de bekendste dichters van zijn land (en van zijn tijd). In de jaren 50 en 60 een gevierd romanticus maar ook een onverbeterlijke communist die een horzel is voor het steeds fanatieker opererende dictatoriaal regime. Neruda is onverschrokken en neemt geen blad voor de mond. Er komt een moment dat het regime van hem af wil, senator of niet. Oa de latere dictator Pinochet is een van de aanjagers van het besluit om Neruda op te pakken.
De dichter wenst aanvankelijk niet te wijken, zijn copieuze levensstijl is hem te lief. Maar de grond onder de voeten wordt op een gegeven moment dusdanig heet dat hij zijn vrouw moet beloven om uit te wijken. Zeker als hij doorheeft dat het regime de fanatieke agent Oscar Peluchonneau op zijn pad heeft gezet. Die detective (een ambivalente rol van Gael Garcia Bernal) is een pitbull , die ver gaat om Neruda in te rekenen.
Er volgt een prachtig spel, althans: de regisseur verbeeldt het alsof het romantisch en po√ętisch is, terwijl het feitelijk om leven en dood gaat. Schitterend taalgebruik, mooie mijmermomenten en soms wonderlijke misvattingen. Het maakt de film ondanks het spannende biografische karakter toch lieflijk. Dat komt mede door de gedichten van Neruda, waar je niet omheen kunt.

Met : Gael Garcia Bernal, Luis Gnecco

Geen opmerkingen: